Putin u Savetu bezbednosti Rusije o sukobu Jermenije i Azerbejdžana

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin pozabavio se sukobom Jermenije i Azerbejdžana, a o situaciji na granici te dve zemlje razgovarao je sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, Moskva je izuzetno zabrinuta zbog eskalacije koja je i dalje aktuelna, a tokom razgovora je naglašeno da je krajnje neophodno da strane obezbede primirje, kao i da je Rusija spremna da istupi kao posrednik.

Oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici započeli su 12. jula.

Brojne zemlje i međunarodne organizacije pokazale su zabrinutost zbog sukoba Azerbejdžana i Jermenije i pozvale strane na dijalog. S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je ranije Baku i Jerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze.

Istorija sukoba između Azerbejdžana i Jermenije seže u daleku 1988. godinu, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala