Poistovetio svetosavlje sa fašizmom: Skandalozan tekst crnogorskog premijera Duška Markovića

© AFP 2023 / Savo PRELEVICPremijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković u autorskom tekstu u podgoričkoj „Pobjedi“ poistovetio je svetosavlje sa fašizmom, a to nije naišlo na bilo kakvu osudu vladajućih krugova.

„Kada se Srpska pravoslavna crkva odrekne takvih i sličnih ambicija, kada u praksi sprovede ono što su još pre deset godina javno zastupali njeni istaknuti predstavnici – da Crkva ne učestvuje u donošenju državnih zakona, ne meša se u izborne procese, nego prosto i jednostavno poštuje i prihvata pravila države, ne dovodeći ih u pitanje“, piše u Markovićevom tekstu u „Pobjedi“.

On dodaje da će Crna Gora daleko lakše uspostaviti toliko neophodan konsenzus o prioritetima ovog društva. „Nije dakle do nas. Do Crkve je. Ne radi se naravno o tome da u Crnoj Gori danas bilo ko ugrožava pravoslavce, niti ispovedanje pravoslavne vere u bilo kom pravoslavnom hramu, niti pravni položaj bilo koje verske zajednice, pa ni SPC. Radi se o tome na kojim temeljima Crna Gora želi da gradi svoju kuću: na antifašističkim ili na svetosavskim? Jedno s drugim ne ide nikako“, napisao je Marković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala