Kremlj: Ruski turisti na dobitku jer će ulazak u Aja Sofiju biti besplatan

© Sputnik / Marijana KolakovićAja Sofija u Istanbulu
Aja Sofija u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne misli da će odluka turskih vlasti u pogledu promene statusa Aja Sofije uticati na odnose Rusije i Turske, kao i da su ruski turisti na dobitku, jer je, kako kaže, ulazak u muzej bio skup, a sada, kada je on pretvoren u džamiju, biće besplatan.
„Ne mislim da će se to dogoditi. Kao prvo, imamo zvaničan stav države, a to je da je to (status Aja Sofije) unutrašnja stvar Turske. Kao drugo, mi se ipak nadamo da će prilikom donošenja bilo koje odluke naši turski partneri uzimati u obzir njen status kao objekta koji je uvršten u kategoriju kulturnog svetskog nasleđa Unesko i da će biti uzeto u obzir njeno sveto sakralno značanje za mnoge hrišćane, za pravoslavce u svetu“, rekao je Peskov u intervjuu za „Autoradio“, koji je objavljen na sajtu.
Aja Sofija u Istanbulu - Sputnik Srbija
Kremlj: Zadovoljni smo izjavom Ankare o Aja Sofiji

Kako kaže, turska strana je objasnila da će Aja Sofija biti očuvana na najbolji način, kao i da će svima koji žele da posete džamiju to biti omogućeno.

„Štaviše, reći ću vam ovo: karte za ulazak u Aja Sofiju bile su prilično skupe. A sada neće biti karata, ulazak će biti besplatan. Naši turisti su na dobitku u tom pogledu. Istovremeno, naravno, kao pravoslavci, poštujemo stav našeg patrijarha“, rekao je Peskov.

On je podsetio i da se stav patrijarha razlikuje od stava države po tom pitanju.

Podsetimo, patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je ranije da ugrožavanje Aja Sofije predstavlja ugrožavanje hrišćanske civilizacije, a samim tim i ruske duhovnosti i istorije. 

On je apelovao na vlasti Turske da ostave Aja Sofiji status muzeja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala