Kosmonaut otkrio: Rusija se zbog NASA odrekla svemirske stanice „Mir-2“

© NASAAstronaut u svemirskoj šetnji otvorenim svemirom na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Astronaut u svemirskoj šetnji otvorenim svemirom na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija
Pratite nas

NASA je primorala Rusiju da učestvuje u projektu Međunarodne svemirske stanice (MKS) umesto da napravi svemirsku stanicu „Mir-2“, rekao je u Muzeju kosmonautike na svečanosti posvećenoj godišnjici misije „Apolo Sajuz“, Vladimir Džanibekov, pilot i kosmonaut, koji je dva puta proglašen herojem Sovjetskog Saveza.

„Sećam se da je NASA kategorički bila protiv našeg programa „Mir-2“.

Nama nije interesantna MKS, jer mi ne vidimo svoju teritoriju. Mi možemo da posmatramo i snimamo 5 procenata teritorije Rusije. Mi smo imali „Mir-2“ na polarnoj orbiti, kako bismo napravili dobar međunarodni program za skandinavske zemlje i za Kanadu“, - rekao je kosmonaut.

„Teško je raditi u NASA, veoma je teško. Ja ne vidim neku veliku perspektivu za zajedničke projekte. To je moj stav“, - dodao je.

Ranije je više puta bilo saopšteno da će, posle završetka eksploatacije MKS Rusija moći da napravi nacionalnu stanicu visoke ekspanzije i rutu letenja koja će prolaziti iznad njene teritorije.

Svemirska stanica „Mir“ je bila sovjetska, a kasnije ruska orbitalna stanica. Držala je rekord u najdužem stalnom ljudskom prisutstvu u svemiru – 3.644 dana, sve do 23. oktobra 2010. godine kada je taj rekord preuzela Međunarodna svemirska stanica. Kroz niz međunarodnih saradnji, bila je dostupna kosmonautima i astronautima raznih zemalja. Mir je sastavljen u orbiti spajanjem nekoliko modula, od kojih je svaki odvojeno lansiran od 20. februara 1986. do 23. aprila 1996. godine. Stanica je postojala do 23. marta 2001. kada je namerno deorbitirana iznad južnog Pacifika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala