Holandija istražuje zašto Ukrajina nije zatvorila nebo za vreme pada malezijskog „boinga“

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji
Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holanđani istražuju zašto Ukrajina nije zatvorila nebo iznad zone gde je pao malezijski „Boing“, saopštili su Sputnjiku u ruskom Ministarstvu inostranih poslova.
„Istraga je već počela. Izvodi je treća strana – Fond za bezbednost leta (Flight Safety Foundation). Tokom istrage razmotriće se pitanje zatvaranja vazdušnog prostora iznad istočne Ukrajine i regiona oko nje, uključujući Rusku Federaciju“, saopštili su u MIP-u.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. 

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala