Erdogan: Rusija i Turska se udruženo bore protiv militanata u Idlibu

© AP Photo / Presidential Press ServicePredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska sprovode zajedničke aktivnosti u sirijskom Idlibu protiv ilegalnih naoružanih grupa koje pokušavaju da naruše mirovni proces, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
„Obavili smo već 20 zajedničkih patrola sa Rusijom. Proces rešavanja sukoba se nastavlja, ali postoje ilegalne snage koje remete taj proces i stvaraju mu probleme. Mi se, naravno, zajedno sa ruskim partnerima trudimo da sprečimo to“, rekao je Erdogan novinarima.

Ranije je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji saopštio da su tri ruska vojnika zadobila lakše rane tokom 20. zajedničke rusko-turske patrole duž auto-puta M-4 prilikom aktiviranja eksplozivne naprave domaće proizvodnje. Povređenih je bilo i među turskim vojnicima.

Dogovori o Idlibu

Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala