Drugi put ovog meseca: Manevri američkih nosača aviona u Južnom kineskom moru

CC BY 2.0 / U.S. Indo-Pacific Command / MC3 Nathan Burke / Američki nosač aviona "Ronald Regan"
Američki nosač aviona Ronald Regan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pacifička flota SAD izvodi druge po redu vežbe ovog meseca na kojima učestvuju nosači aviona „Nimic“ i „Ronald Regan“ i drugi brodovi koji ih prate u Južnom kineskom moru, saopštila je komanda američke Pacifičke flote.

Na vežbama učestvuje 12.000 mornara i marinaca. Na nosačima aviona razmešteno je preko 120 aviona. U grupu nosača aviona uključene su krstarice i razarači.

Američka flota je saopštila da je svrha manevara održavanje borbene gotovosti, kao i da ih ne treba shvatiti kao odgovor na bilo kakvu konkretnu pretnju.

Posada kineske Južnomorske flote tokom vojne vežbe u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija
„Uzburkava“ se Južno kinesko more: Da li je na pomolu oružani sukob SAD i Kine?

„Nimic“ i „Ronald Regan“ već drugi put zajedno ulaze u Južno kinesko more u istom mesecu. Prethodne vežbe održane su 4-5. jula, kada su u istoj oblasti manevre izvodili i brodovi kineske flote. Tada je američke nosače aviona pratio strateški bombarder B-52 „Stratofortres“.

Kina već decenijama vodi sporove sa nekoliko zemalja u azijsko-pacifičkom regionu oko teritorijalne pripadnosti niza ostrva u Južnom kineskom moru, gde su pronađene značajne rezerve ugljovodonika. Radi se, prvenstveno, o arhipelagu Siša (Paraselska ostrva), ostrvima Nanša (Spratli) i Huanjan (greben Skarboro). U ovaj spor su u većoj ili manjoj meri uključeni Vijetnam, Bruneji, Malezija i Filipini. SAD ne priznaju suverenitet Kine nad tim ostrvima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala