Dramatično u Novom Sadu: Epidemija eksplodirala u poslednja 24 sata, na snazi nove mere

© Sputnik / Aleksandar MilačićTrg slobode u Novom Sadu
Trg slobode u Novom Sadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da je situacija sa epidemijom korona virusa u ovom gradu - dramatična!

U poslednja 24 sata u Vojvodini registrovano je 179 novih slučajeva, među kojima je 96 iz Novog Sada, saopštio je prethodno Institut za javno zdravlje Vojvodine, a prenosi RTS.

Od početka epidemije u Vojvodini je registrovano ukupno 3.346 slučajeva, koji su potvrđeni pi-si-ar metodom. Od tog broja u Novom Sadu je 1.380.

Institut epidemiološku situaciju u Vojvodini i dalje ocenjuje kao nepovoljnu.

"Ovim tempom ako nastavimo, mesta u bolnicama ćemo imati još sedam dana. Nakon toga ne znam da li ćemo moći i da primamo pacijente, odnosno ne znam kako ćemo se organizovati", rekao je gradonačelnik Vučević.

On je naveo i da je u Domu zdravlja juče pregledano skoro 400 pacijenata, što je najviše do sada za jedan dan, kao i da se očekuje da u sistem kovid bolnica za vikend uđe i Vojna bolnica u Petrovaradinu.

Nove mere: Zatvaranje bazena, zabrana sportskih i zabavnih manifestacija

Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije, od danas je u Novom Sadu zabranjeno korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, kao i organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

„Ove dve mere donete su danas tokom zasedanja Štaba, a uvedene su preventivno kako bi se izbeglo uvođenje vanrednog stanja, koje bi veoma nepovoljno uticalo na privredu i ekonomiju grada“, saopštio je Krizni štab.

Ponovo je na građane apelovano da nose maske, drže odstojanje jedni od drugih i da sačuvaju sebe, tako što će štititi i druge.

Kako se ističe, Gradski štab za vanredne situacije biće u stalnom zasedanju i dalje će pratiti situaciju u gradu. U skladu sa tim će eventualno biti i pooštravane mere ukoliko se postojeće ne pokažu dovoljno efikasnim.

Donošenjem novih mera Gradski štab, kako navodi, pokušao je da spreči dalje razmere širenja epidemije.

Navode i da su prethodno aktivirali „skoro sve mere iz okvira svojih nadležnosti osim mere formalnog uvođenja vanredne situacije“.

Na snazi su i dalje preventivne mere — obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum metar i po, zabranjeno je organizovano okupljanje više od 10 ljudi. Na snazi je i obaveza ugostitelja da se preusmere na otvoreni prostor, a onima koji nemaju baštu, kao i klubovima ograničeno je radno vreme od 6 do 21 čas. Oni koji imaju baštu u zatvorenom delu objekta mogu da rade do 21 čas, a u otvorenom do 23 časa.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala