„Strela“ ili „Hamvi“ – koje je oklopno vozilo bolje? /video/

© Foto : Press Service of LLC «Military-industrial company»Lako oklopno vozilo "Strela"
Lako oklopno vozilo Strela - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji je proizvedeno lako oklopno vozilo „Strela“, a premijeru će u javnosti imati na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija - 2020“. Ruski ekspert govori za TV „Zvezda“ o preimućstvima ovog vozila u odnosu na američki „Hamvi“ .

Rukovodilac Odeljenja za medije kompanije „VPK“ Sergej Suvorov kaže da rusko vozilo ima nekoliko preimućstava – po pitanju zaštite, brzine ali cene.

Prema njegovim rečima, rusko vozilo je dva puta jevtinije od američkog. Kako je objasnio, „Hamvi“ je prvobitno pravljen kao neoklopno vozilo, da bi zatim pojedine delove obezbedili oklopnim elementima.

„Naše vozilo je u celini oklopna kapsula u kojoj se nalazi ljudstvo i to je, u pogledu zaštite, izuzetna prednost“, dodaje on, prenela je TV „Zvezda“.

Predviđena je proizvodnja nekoliko verzija ovog vozila, između ostalog, neoklopna varijanta i varijanta za vodu.

Ukupna težina ruske „Strele“ iznosi samo 4,7 tona, što omogućava helikopteru Mi-8 može da je transportuje na podvesnom nosaču.

U vozilo može da se smesti osam vojnika.

Balistička zaštita vozila štiti od protivoklopne municije kalibra 5,45x39 milimetara i 7,62x39 milimetara. Može da izdrži eksploziju snage do dva kilograma TNT-a u slučaju da nagazi eksploziv. Oklopno vozilo može da dostigne brzinu do 155 kilometara na čas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala