Tesno u Makedoniji: Dve najveće stranke proglasile pobedu na izborima

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je sinoć pobedu na parlamentarnim izborima, iako, prema još nepotpunim podacima, prednost u odnosu na opozicioni VMRO-DPMNE iznosi samo oko jedan odsto.

Prema podacima Državne izborne komisije, posle obrađenih oko 80 posto biračkih mesta, SDSM vodi sa 36,94 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 35,96 odsto glasova.

U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 10,19 odsto, a Alijansa za Albance 7,97 odsto glasova.

Izlaznost na ovim izborima je iznosila 50,86 odsto, odnosno 922.678 upisanih birača

Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupko Nikolovski čestitao je makedonskim građanima pobedu na ovim izborima i rekao da njihova koalicija vodi sa dva mandata više u makedonskom Sobranju.

Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev izjavio je, međutim, da je VMRO-DPMNE pobednik na ovim izborima.

"Kada se SDSM oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobednik", rekao je Gjorčev i podsetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobedničke partije u makedonskom i albanskom bloku.

Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je "pobedio koncept za Albanca premijera".

S druge strane, opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance predvođena Zijadinom Selom saopštila je da su oni pobednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti deo nove vladajuće koalicije u toj zemlji.

Izbori u Severnoj Makedoniji prvobitno je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa kovid 19 odloženi za 15. jula.

Međutim, broj zaraženih korona virusom u toj zemlji je beležio kontinuiran rast u poslednjih tri nedelja, ali, kako je izjavio ministar zdravlja Venko Filipče, izborni proces je sproveden u skladu sa svim zdrastvenim protokolima i na bezbedan način.

U Severnoj Makedoniji na biralištima je bilo obavezno nošenje zaštitnih maske, a glasanje je bilo produžen za dva sata u cilju izbegavanja stvaranje gužve na biralištima.

U poslednjih 24 sata u toj zemlji je registrovano 198 novozaraženih virusom Kovid-19.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala