Dogovorena dva principa u Briselu, razgovori Beograda i Prištine i sledeće srede

© TanjugPregovori
Pregovori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na razgovorima Beograda i Prištine u Briselu dogovorena su dva principa u vezi sa pitanjem nestalih i raseljenih osoba, a razgovori o tome biće nastavljeni sledeće srede na tehničkom nivou, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive.

„Mi smo rekli da po pitanju nestalih i raseljenih osoba nema problema, ali i da moraju da otvore arhive Oslobodilačke vojske Kosova da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanci. Kada smo to izgovorili, kao da smo tražili da naselimo Merkur za sedam dana“, rekao je Vučić.

On je dodao da su dogovorena dva principa, da će se zajednički raditi sa Međunarodnim crvenim krstom i drugo da ćemo biti otvoreni i iskazati političku volju za nalaženjem nestalih osoba.

On je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

„Važna pitanja smo pokrenuli danas u Briselu, ali biće teško, jer ne razgovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo“, izjavio je Vučić.

Dodao je da je tražio formiranje Zajednice srpskih opština i da se ta tema otvori od septembra.

On je najavio i ubrzanje rada na autoputu Niš-Priština te dodao da slede razgovori o ekonomiji.

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić učestvovao je na trilateralnom sastanku delegacija Beograda, Prištine i EU. Taj sastanak usledio je nakon održanog bilateralnog sastanka sa predstavnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Delegaciju Prištine predvodio je premijer Avdulah Hoti koji je prvi put u ulozi glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine sa albanske strane.

Kosovo Priština - Sputnik Srbija
Teško do dogovora o kosovskom pitanju kad se Priština ponaša kao ljuti tinejdžer /video/

EU posrednici u dijalogu su šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predstavnici EU prethodno su se bilateralno sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer Avdulah Hoti.

U Briselu pred ovaj sastanak poručuju da će se na stolu naći „sva otvorena pitanja“ u odnosima dve strane i da su ona prethodno dogovorena na video konferenciji 12. jula.

U pitanju je prvi fizički sastanak u nastavku dijaloga Beograda i Prištine nakon 20 meseci pauze, ali i prvi sastanak predsednika Vučića sa Avdulahom Hotijem na čelu kosovske delegacije.

View this post on Instagram

Doček uz srpsku proju i pogaču, u misiji Srbije u Briselu, za evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejija.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Razgovori Beograda i Prištine u okviru Briselskog dijaloga vode se kao i do sada u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a predstavnicima medija je zbog mera zaštita od virusa korona zabranjen pristup mestu održavanja razgovora.

Nakon sastanka očekuje se obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U ime EU rezultate razgovora će sumirati specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u video poruci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala