Predsednik Egipta zapretio: Ako mi uđemo u Libiju...

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Libiji
Situacija u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju da oružane snage Egipta uđu u Libiju situacija na vojnom planu će se brzo promeniti, rekao je egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi tokom susreta sa predstavnicima libijskih plemena.
„Ako se Egipat umeša u krizu u Libiji, on će brzo i dolučno promeniti situaciju na vojnom planu. Egipatska vojska jedna je od najjačih u regionu i Africi“, rekao je Al-Sisi.

Egipatski predsednik je rekao da njegova zemlja neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti destabilizaciju u istočnom delu Libije.

Ući ćemo u Libiju na vaš zahtev i otići odatle kad vi kažete“, dodao je on.

Do susreta je došlo u okviru konferencije „Egipat i Libija:jedan narod i jedna sudbina“.

Zamenik predsednika Vrhovnog saveta šeika i starešina libijskih plemena rekao je ranije da savet podržava poziv libijskog parlamenta da se oružane snage Egipta umešaju u libijsku krizu.

Parlament koji ima vlast na istoku Libije je pre dva dana dao dozvolu egipatskoj vojsci da se umeša u libijski sukob. U saopštenju se navodi da egipatska vojska ima pravo da se umeša da bi zaštitila bezbednost i Libije i Egipta ukoliko smatraju da postoji direktna pretnja.

Egipatski predsednik je krajem juna izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne libijskim plemenima u borbi protiv mešanja spolja i to tako što će ih obučavati i naoružavati.

„Crvena linija“ je grad Sirt na 900 kilometara od granice sa Egiptom, rekao je tada Al-Sisi.
Prošle nedelje u pograničnoj oblasti sa Libijom održane su i velike vojne vežbe u kojoj su učestvovali svi rodovi egipatske vojske.

Sukob u Libiji

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog jedinstva podržava Turska, a LNA — Egipat.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala