Ponovo odložen „Besmrtni puk“

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom akcije „Besmrtni puk“ u Moskvi
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom akcije „Besmrtni puk“ u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Akcija „Besmrtni puk“, u čast stradalih u Drugom svetkom ratu, koja je trebalo da bude održana 26. jula je odložena. Novi datum održavanja nije utvrđen, ali moguće je da se to desi početkom septembra.

Kao i svake godine i ove je „Besmrtni puk“ trebalo da prođe ulicama Moskve i mnogih drugih gradova u Rusiji, ali i svetu, 9. maja, ali zbog pandemije virusa korona šetnja je, kao i Parada pobede u čast 75. godina pobede nad nacističkom Nemačkom, odložena.

Parada pobede je potom održana 24. juna, a prema predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina, „Besmrtni puk“ je bio predviđen za 26. jul kada se obeležava Dan mornarice.

Predsednik glavnog štaba „Besmrtnog puka Rusije“  Vasilij Lanavoj je potvrdio da se akcija ponovo odlaže.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da akcija bude održana 2. ili 3. septembra a u donošenju odluke organizatori će se rukovoditi epidemiološkom situacijom u zemlji.

Akcija je 9. maja održana u on-lajn formatu.

Pokret „Besmrtni puk“ nastao je 2014. s ciljem očuvanja ličnog sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu. Učesnici u šetnji nose fotografije članova svojih porodica koji su poginuli tokom rata.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografija"Besmrtni puk" u Moskvi
Ponovo odložen „Besmrtni puk“ - Sputnik Srbija
"Besmrtni puk" u Moskvi

U šetnji je u više navrata učestvovao i ruski predsednik noseći fotografiju svog oca, koji je kao dobrovoljac otišao na front.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala