Petica više neće biti najviša ocena: Novine u obrazovnom sistemu Srbije

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Đaci u učionici-ilustracija
Đaci u učionici-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Petica više neće biti najviša ocena, a u obrazovni sistem uvodi se program međunarodne mature, IB diploma program, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ovaj program biće uveden u tri gimnazije, Desetoj Beogradskoj, „Zmaj Jova“ u Novom Sadu i „Svetozar Marković“ u Nišu.

„Đaci iz Niša su najbolje uradili prijemni, Beograđani su bili solidni, a Novosađani su mogli biti i bolji“, ocenio je ministar Šarčević u jutarnjem programu TV Prva.

IB diploma program, kako podseća, postoji od 1970. godine i smatra se najkvalitetnijim preduniverzitetskim programom, a u poslednje dve godine tretira se i kao neka vrsta preduniverzitetske specijalizacije.

Ocene su na skali od 1 do 7 i veliki svetski univerziteti bez poteškoća primaju na studije IB diplomce, međunarodne maturante.

Program ima šest ispita koje đaci samostalno biraju i zapravo samostalno određuju svoju školsku specijalizaciju.

Tri srednje škole koje su pomenute se pripremaju već neko vreme za uvođenje ovog programa, prenosi Tanjug.

Pandemija je svima u svetu nametnula vanredne uslove, pa se, u tom kontekstu i Srbija, kao i druge zemlje, priprema za nastavu u novonastalim okolnostima, rekao je Šarčević.

„Obrazovanje je civilizacijska tekovina i ne može biti prekinuto zbog ove situacije, već je potrebno da način izvođenja nastave i realizaciju svih školskih obaveza, prilagodimo novonastaloj situaciji“, kazao je Šarčević.

Nastava u osnovnim školama će biti izvođena u zavisnosti od broja učenika, dakle do 15 učenika nastava će biti izvođena u učionicama, ali preko tog broja biće organizovano učenje na daljinu, dodao je on.

Analiziraće se i broj roditelja koji rade da bismo videli koliko dece do 12 godina može da ostane kod kuće pod nadzorom, napomenuo je ministar prosvete.

On je dodao da je za srednjoškolce taj problem lakše rešiv jer njima nije potreban direktan kućni nadzor roditelja.

U Srbiji ima 1.759 srednjih škola i 1.232 osnovnih škola i svaka škola će dobiti svoj model po kojem će izvoditi nastavu.

Onlajn polaganje ispita nije dozvoljeno u Srbiji, ali razmatra se više različitih modela, rekao je Šarčević i podsetio da je za ponedeljak zakazana sednica svih univerziteta na kojoj bi trebalo da bude uveden novi pravilnik koji će se primenjivati u toku trajanje epidemije.

„Moraju se obezbediti uslovi koji će omogućiti da se polaganje ispita onlajn omogući u nekim situacijama, ali se mora definisati koje su te situacije“, rekao je srpski ministar prosvete.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala