Nemački političar želi Rusiju u NATO

© Flickr / MarijananaRusija NATO
Rusija NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Treba ponovo razgovarati o ulasku Rusije u NATO, o čemu se ozbiljno razgovaralo devedesetih godina, izjavio je član nemačkog Bundestaga iz vladajuće partije CDU Kristian Šmidt.
„Već 30 godina sam na različitim političkim funkcijama. Čini mi se da prošli gradonačelnik Moskve (Jurij) Luškov, ako se ne varam, nije u svoje vreme isključio mogućnost ulaska Rusije u NATO. O tome se ozbiljno razgovaralo. Zatim je bio potpisan Osnovni akt Rusija-NATO. O tome opet treba razgovarati“, rekao je Šmidt na VI omladinskom forumu „Postdamski susreti“.

Prema rečima nemačkog političara, čitava arhitektura bezbednosti koja je stvorena 1975. godine u Evropi je uništena.

„Mi smo pustili da se uruši. To i utiče na nas. Sada treba zajedno da vidimo kako da izgradimo arhitekturu bezbednosti posle Helsinkija (Sastanak o bezbednosti i saradnji u Evropi u Helsinkiju 1. avgusta 1975. godine). Još uvek su nam potrebni mehanizmi razoružanja, kontrola naoružanja i ravnoteža oružanih snaga. Mislim da će razgovori o tome biti korisni za Evropu. Evropa treba u njoj da ima važnu ulogu“, naglasio je član nemačkog parlamenta.

Šmidt je od 2014. godine do 2018. godine bio na čelu Ministarstva poljoprivrede, a od 2017-2018. godine ministar saobraćaja i digitalne infrastrukture.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala