Nemačka poručuje Americi: Evropa ima pravo na sopstvenu energetsku politiku

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZ Zastave Nemačke, SAD i EU
Zastave Nemačke, SAD i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa ima pravo na sopstvenu energetsku politiku, ali Sjedinjene Američke Države zanemaruju to njeno pravo i suverenitet, preteći uvođenjem sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.
„Govoreći o merama, koje prete sankcijama, između ostalog, i evropskim preduzećima, vlada SAD zanemaruje suverenitet Evrope i pravo da samostalno odlučuje gde će i kako kupovati energiju. Evropska energetska politika formira se u Evropi, a ne u Vašingtonu. Odlučno odbacujemo ekstrateritorijalne sankcije“, navodi se u saopštenju šefa nemačke diplomatije.

On je dodao da je vlada Nemačke poslednjih nedelja vodila brojne pregovore sa američkim vlastima u očekivanju pooštravanja Zakona o zaštiti evropske energetske bezbednosti.

„Jasno smo izneli svoj stav. Smatramo da je pogrešno štititi sebe sankcijama u krugu partnera. Ono što nam je potrebno je zajednički transatlantski pristup sankcijama protiv Rusije. Te napore otežava današnje saopštenje SAD“, dodao je Mas.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio da je Američki Stejt department uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije.

Po njegovim rečima, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala