Ponovo odloženo suđenje vladiki Joanikiju /video/

© Foto : MitropolijaJoanikije
Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Osnovnom sudu u Nikšiću odloženo je ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću, saznaje Sputnjik.

Novo ročište zakazano je za 4. septembar.

To je odluka sudije Igora Đuričkovića, nakon predloga advokata eparhije budimljansko-nikšićke Save Kostića o odlaganju ročišta zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona.

Inače, ranije danas ispred suda se okupilo na desetine građana koji su skandirali „Ne damo svetinje“ i „Ne damo vladiku“, a sa vladikom Joanikijem u sudnicu je ušao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kostić je ranije saopštio da sudnica ne obezbeđuje propisane mere fizičke distance i da bi trebalo da se vodi računa o zdravlju u trenutnoj situaciji.

Nakon odlaganja ročišta, Kostić je novinarima rekao da je sudija imao razumevanja i odgodio ročište za 4. septembar, do kada se očekuje poboljšanje epidemiološke situacije.

„Verujem da bi sudija i bez mog predloga doneo ovakvu odluku, jer je predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predsednicima sudova poslala dopis zbog pogoršanja epidemiološke situacije“, kazao je Kostić.

Odluka je očekivana kako se ne bi stvorio novi klaster u sudu.

„Virus ne bira. Ovim odlaganjem se ništa neće izgubiti, može se samo dobiti, a to je da se smanji broj potencijalno zaraženih, verujem da neće doći ni do jednog novog slučaja usled ovog okupljanja, pa molim građane da se što pre raziđemo“, rekao je Kostić.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori od novog virusa korona ima više od 1.500 zaraženih, od čega je značajan broj iz Nikšića i Berana, odakle su i stranke u postupku.

„Održavanje današnjeg ročišta podrazumevalo bi nastavak u prostoriji površine oko 100 kvadrata grupe od preko 25 osoba, u trajanju od više sati, što bi predstavljalo značajan epidemiološki rizik“, rekao je Đuričković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pitao je sudiju Ivana Đuričkovića zbog čega on nije među okrivljenima, budući da je kao vladika spornog dana predvodio litiju, na šta mu je on odgovorio da je to pitanje za tužilaštvo.

On je rekao da bi bilo najnormalnije da su njega među prvima optužili kao krivca.

Podsećamo, Joanikije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obeležava praznik Svetog Vasilija Ostroškog „postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta — litije ulicama grada“.

Prvo ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19. jun, odloženo je jer se sveštenik Slobodan Jokić nalazio na bolničkom lečenju zbog zdravstvenih problema.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala