Prvi put u istoriji: Na Krimu počinju da se grade brodovi nosači helikoptera

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaNosač helikoptera "Sevastopolj" klase "Mistral" u francuskom gradu Sen Nazere.
Nosač helikoptera Sevastopolj klase Mistral u francuskom gradu Sen Nazere. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će prvi put u svojoj savremenoj istoriji početi da gradi brodove nosače helikoptera u brodogradilištu „Zaliv“ na Krimu, 16. jula istovremeno će početi da se prave dva univerzalna desantna broda, saopštio je za Sputnjik izvor iz brodogradilišne industrije.

Ceremonija će se održati u brodogradilištu „Zaliv“ u Kerču, dodao je izvor.

On je naglasio da taktičko-tehničke karakteristike broda projekta 23900 još nisu poznate. „Planirano je da one budu objavljene posle ceremonije“, precizirao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, vodeći brod serije zvaće se „Sevastopolj“.

Prema podacima iz otvorenih izvora, deplasman nosača helikoptera iznosiće 25 hiljada tona. Procenjena vrednost broda je veća od 40 milijardi rubalja (oko 494 miliona evra). Vodeći brod serije biće završen najkasnije do 2027. godine. Na novom brodu moći će da se baziraju helikopteri Ka-52K „Katran“, Ka-27, Ka-29 i Ka-31.

Helikopter Ka-52 Aligator i veliki desantni brod Admiral Neveljskoj na vojnim vežbama Pacifičke flote  - Sputnik Srbija
Novi nosači helikoptera: Rusija učvršćuje svoju poziciju u svetskom okeanu /foto/

Osim borbenih helikoptera, brodovi će dobiti i ozbiljno naoružanje za zaštitu sopstvene bezbednosti. Planirano je da brodovi budu naoružani protivvazdušnim raketno-topovskim sistemima „Pancir-M“ i univerzalnim artiljerijskim oružjem A-190 kalibra 100 milimetara.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera klase „Mistral“ u vrednosti od 1,2 milijarde evra prvobitno je potpisan između francuske kompanije DCNS/STIKS i ruskog Rosoboroneksporta 2011. godine. Izgradnja brodova „Sevastopolj“ i „Vladivostok“ započeta je 2012. i 2013. godine. Međutim, zbog događaja u Ukrajini 2014. godine i uvođenja sankcija Rusiji, ugovor je raskinut 2015. godine. Brodovi su prodati „Egiptu“ i ušli u sastav egipatske ratne mornarice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala