Krah politike Vašingtona - Rusija se vratila na Bliski istok

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski avion Su-24 na pisti avio-baze Hmejmim u Siriji
Ruski avion Su-24 na pisti avio-baze Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su se 40 godina trudile da ne dozvole da se Rusija vrati na Bliski istoik, saopštio je pomoćnik državnog sekretara SAD za poslove Bliskog istoka Dejvid Šenker.

Međutim, napori SAD su doživeli neuspeh. Na internet-seminaru nemačke Maršalove fondacije u Vašingtonu, Šenker je izjavio da je „prava strateška greška“ prošlog predsednika SAD Baraka Obame „radostan doček Rusije u Siriji“.

"Stub američke politike tokom 40 godina je u osnovi bila želja da se Rusi drže što dalje od Bliskog istoka", rekao je Šenker.

Šenker je naglasio da je Vašington očekivao da će se Rusija zaglibiti u Siriji. Međutim, to se nije desilo.

"Mislili smo, nadali smo se, da će u Siriji doživeti krah... Međutim, Rusija je faktički spasila Asadov režim“, rekao je diplomata.

Podsetimo, Rusija je krajem 2015. godine poslala avijaciju u Siriju na poziv legitimnog predsednika Bašara Asada. Time je preokrenut tok rata u Siriji: uništen je ogroman broj terorista i njihove infrastrukture, a deo njih je potisnut; veći deo zemlje je oslobođen i vraćen pod kontrolu vlasti u Damasku, a takođe obesmišljen je i američki plan o svrgavanju Asada sa vlasti.

© SputnikRezultati ruske vojne operacije u Siriji
Krah politike Vašingtona - Rusija se vratila na Bliski istok - Sputnik Srbija
Rezultati ruske vojne operacije u Siriji

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala