Uzimanje uzoraka za test na virus korona - Sputnik Srbija

Vlada usvojila nove mere u borbi protiv korone, vakcinu ćemo imati među prvima

Pratite nas
Situacija sa virusom korona u Srbiji se ne menja. Prema poslednjem preseku, virus je registrovan kod još 383 osobe. Od posledica zaraze preminulo još 13 ljudi, a na respiratorima se nalazi 177 pacijenata.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković upozorio je danas još jednom da je zdravstveni sistem Srbije pred pucanjem i da preti scenario iz Italije i Španije, ukoliko svi ne budu poštovali propisane mere zaštite.

Premijerka Ana Brnabić je saopštila da država razgovara sa svima za koje se zna da se bave istraživanjima u oblasti vakcine, te da se nada da će biti moguće, da pre kraja godine imamo vakcinu protiv korone. 

U Srbiji je do sada virus korona registrovan kod 19.717 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 442 ljudi. Testirano je 524.578 osoba. Zbog porasta broja zaraženih Krizni štab doneo je nove mere, a Vlada Srbije ih usvojila.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:29 16.07.2020

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da su bezbednost i efikasnost na prvom mestu kada bude pronađena vakcina za virusa korona. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbedna, biće velika potražnja za njom, a Srbija će biti jedna od zemalja koje će biti prve u redu za vakcinu, dodala je ona.

 

19:52 16.07.2020

U Kraljevu je još 77 osoba zaraženo virusom korona, što je najveći broj zaraženih u jednom danu u tom gradu.

Još jedan pacijent u Opštoj bolnici je preminuo, te se broj preminulih od posledica korone u tom gradu popeo na 16.

Na bolničkom lečenju je 76 osoba sa srednje teškom kliničkom slikom, prenosi RTS.

17:36 16.07.2020
17:15 16.07.2020

Odlukom Gradskog kriznog štaba, za prvu privremenu bolnicu u Kragujevcu, odabrana je hala „Šumadija sajma“, potvrdio je za RTS direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović.

Njen kapacitet je od 180 do 200 mesta i zadovoljava sve epidemiološke uslove, po nalazu Instituta za javno zdravlje.

"U sledećih par dana, planirano je izvođenje neophodnih građevinskih radova, kako bi se obezbedili svi neophodni epidemiološki uslovi", rekao je Sazdanović.

16:32 16.07.2020

"Republika Tunis je juče označila Srbiju kao crvenu zonu", prenosi "B92" da im je rečeno u ambasadi Tunisa u Beogradu.

Sada, nažalost, kako su naveli, granice Tunisa nisu otvorene za državljane Srbije.

U Tunis mogu da uđu samo državljani Tunisa koji imaju boravak u Srbiji.

Osim Tunisa, u poslednja 24 sata Bugarska i Italija zatvorile su granice za državljane Srbije.

Pogled na Tunis - Sputnik Srbija
16:04 16.07.2020

Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19, Vlada Srbije danas je usvojila najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa, koje će važiti od 17. jula 2020. godine na celoj teritoriji Republike.

Ovim merama između ostalog zabranjuju se okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno samo jedno lice.

Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru. Vlada je preporučila da se maske nose i na svim javnim mestima na otvorenom prostoru. Na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od najmanje 1,5 metara (redovi ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta), nošenje maski je obavezno.

15:03 16.07.2020
14:04 16.07.2020
14:04 16.07.2020

Na sednici Štaba za vanredne situacije koja je održana na otvorenom, uvedena je vanredna situacija u opštini Ruma, koja je na snagu stupila u 13 časova. Na teritoriji te opštine, 56 osoba je zaraženo koronavirusom.

Donete su i nove preventine mere, kojima se između ostalog, zabranjuju manifestacije, proslave i sve zabave u na kojima se okuplja više od 10 osoba. Sportskim klubovima se zabranjuju treninzi u zatvorenom prostoru.

Inspekcija će kontrolisati da li se u teretanama, frizerskim i kozmetičkim salonima primenjuju preventivne mere. Odlučeno je da radno vreme i dalje bude do 23 časa.

14:03 16.07.2020
12:59 16.07.2020

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa registrovano je 39 novoinficiranih virusom korona, od 65 pregledanih osoba.

Iz Kriznog štaba u Mitrovici saopšteno je da je 13 slučajeva zaraze zabeleženo u tom gradu, po pet u Leposaviću i Zubinom Potoku i četiri u Zvečanu. U srpskim sredinama južno od reke Ibar, registrovano je 12 novoinficiranih.

Hospitalizovana je 91 osoba obolela od kovida 19, preneo je RTS.

11:52 16.07.2020

Smrtnost od kovida 19 znatno se smanjila dolaskom toplijih dana, pokazala je studija međunarodne grupe naučnika rađena u osam evropskih i 15 kineskih bolnica.

11:04 16.07.2020

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković upozorio je danas još jednom da je zdravstveni sistem Srbije pred pucanjem i da preti scenario iz Italije i Španije, ukoliko svi ne budu poštovali propisane mere zaštite.

Gojković je, zbog neodogovornog ponašanja građana, kazao da je za to da oni koji ne nose masku potpišu da ne žele pomoć, navodeći da, međutim, taj scenario, ipak, nije moguć jer je u Srbiji obavezno lečenje.

"Videćemo za sedam dana šta nam donose mere, da li smo se dozvali pameti", rekao je Gojković za TV Prva.

Primetio je da su mnogi mislili da je virus korona bezazlena stvar, ali da se očekivalo da će tokom dva meseca sazreti svest ljudi, navodeći da u nekim zemljama u drugom talasu nema velikog broja zaraženih.

Kilometarski redovi ispred  „Torlaka“  - Sputnik Srbija

'Nama to zasad ne ide. Pokušavamo da vratimo život u normalne tokove. Ne možemo da budemo zatvoreni godinu, dve-tri, ali da treba da naučimo da ne možemo do vakcine da se ponašamo kao pre korone", naglasio je Gojković.

Dodao je da nošenje maske na otvorenom još nije propisano kao obavezno i da se preporučuje i da bi bilo poželjno.

''Ko je držao distancu, vodio računa o ličnoj higijeni i nosio masku, nije imao problem", naveo je Gojković.

Komentarišući to što je 11 odsto ispitanika u jednoj anketi reklo da ih mere uopšte ne interesuju, Gojković je upozorio da postoji opasnost da pet ili deset hiljada ljudi odjednom dođe u bolnicu.

10:43 16.07.2020

U niškom Kliničkom centru na lečenju od virusa korona su i dve trudnice, ali su na ponovnom testiranju obe bile negativne, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Na respiratoru je 27-godišnja žena u sedmom mesecu trudnoće. Trenutno je stabilno, ali u teškom opštem stanju, dok je beba vitalna i pod dvadesetčetvoročasovnim monitoringom lekara na Ginekološko akušerskoj klinici.

Druga trudnica je u nešto boljem stanju, stabilna i na kiseoničkoj terapiji, nalazi se u izolovanom delu Klinike za pulmologiju, prenosi RTS.

09:50 16.07.2020

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu, Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasla i stara lica ponovo se nalaze u preventivnoj petnaestodnevnoj izolaciji kako bi se sprečio ulazak i širenje virusa korona u tim ustanovama socijalne zaštite.

Kako je za Tanjug navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te ustanove se već deseti dan nalaze u petnaestodnevnom smenskom radu što konkretno znači da zaposleni ne odlaze svojim kućama već su sve vreme sa korisnicima.

09:35 16.07.2020
Red za testiranje ispred Instituta „Torlak“ - Sputnik Srbija
09:14 16.07.2020

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je za RTS da je prema jutrošnjem izveštaju u tom kliničkom centru smešteno 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.

"Njih 19 je na primeni mehaničke ventilacije, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku klinilku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička terapija", kaže Stokićeva.

08:48 16.07.2020
08:47 16.07.2020

Na području Moravičkog okruga od početka epidemije kovid 19 je potvrđen u 450 slučajeva.

Iz bolnice u Čačku upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna, na kovid odeljenjima je 167 pacijenata i svi su sa upalom pluća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala