Hoće li pravi pobednici izbora u Severnoj Makedoniji biti – Albanci

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKI Demonstranti u Makedoniji sa zastavama Makdenije i Albanije 17. maja 2015. godine
Demonstranti u Makedoniji sa zastavama Makdenije i Albanije 17. maja 2015. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stranka Zorana Zaeva Socijaldemokratski savez (SDSM) osvojila je najviše mandata na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji. Ali, ako bude želela da formira vladu moraće da nađe kompromis sa najvećom albanskom strankom DUI oko premijerskog mesta. Jer, DUI je već u kampanji poručio da Albancima pripada mesto premijera.

Politikolog iz Skoplja Branko Đorđevski ovako za Sputnjik komentariše epilog upravo održanih izbora uz napomenu da osim DUI, da bi imao stabilnu većinu, Zaev mora da pregovara i sa drugim albanskim strankama koje su prešle cenzus.

Nema vlade Severne Makedonije bez Albanaca

„Lopta je sada kod Zaeva i on zna da nema prostora za nove izbore, zbog svega što nas čeka pre svega na spoljnopolitičkom planu. DUI je izlaskom samostalno na izbore i sa zahtevom da Albanac bude premijer, zapravo pobednik ovih izbora, jer je osvojio 15 poslaničkih mandata. Zaev je još u kampanji rekao da neće dati premijersku stolicu Albancu, ali činjenica je da će morati da pravi kompromis,“ kaže Đorđevski.

Naš sagovornik iz Skoplja nije iznenađen izbornim rezultatima i napominje da će Zaev morati da se bori i sa animozitetom koji vlada među albanskim strankama, što znači da će svakoj morati da zadovolji apetit nekom funkcijom.

„DUI neće odustati od svog zahteva za mesto premijera, a jedino kompromisno rešenje koje može da se desi je da se napravi rotirajući sistem. To jest, da dve godine premijer bude Albanac, a dve Makedonac, ali to zavisi od toga da li će DUI pristati na to,“ kaže Đorđevski.  

Zadovoljiti sve apetite

Po njegovim rečima, Zaev bi sa DUI imao 61 poslanika što je dovoljno za formiranje vlade, ali je to tanka većina, pa zbog toga u koaliciju mora da ubaci još tri albanske stranke; Alijansu za Albance i Alternativu sa 12 mesta i Demokratsku partiju Albanaca sa jednim osvojenim poslaničkim mestom.

„Drugim rečima, treba mu još tih 13 mandata da bi imao jaku vladu sa 74 poslanika od 120 koliko ih ima u parlamentu. O saradnji sa VMRO - DPMNE nema ni govora, za sada, iako su oni osvojili 44 poslanička mesta,“ napominje Đorđevski.

Od dana kada se proglase konačni rezultati, Skupština ima rok od 20 dana da bude konstituisana, a posle toga, onaj ko bude imao najviše glasova, daje predlog za mandatara o čemu se izjašnjava predsednik države. On ima dva puta pravo da odbije predlog, ali treći put predlog izglasava sama skupština.

Nema naznaka za saradnju sa VMRO-DPMNE

Na 10. parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji u uslovima pandemije virusa COVID-19 pravo glasa iskoristilo je oko 923.000 glasača, odnosno skoro 51 posto od ukupno upisanih u biračkom spisku, a glasanje je trajalo tri dana.

Koalicija „Možemo“, predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije, stranka na čijem je čelu Zoran Zaev, u novom sastavu će imati 46 poslanika, koalicija predvođena VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog 44, albanska DUI predvođena Alijem Ahmetijem 15, Alijansa za Albance i Alternativa 12, Ljevica - dva mandata i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mesto.

Demokratska partija Srba u Makedoniji koju predvodi Ivan Stoilković išla je na izbore u koaliciji sa VMRO- DPMNE. I druga srpska partija Srpska napredna stranka u Makedoniji, čiji je lider Dragiša Miletić, takođe je bila u istoj koaliciji.

Gledano po glasovima, Socijaldemokratski savez je osvojio 324.084 glasova, VMRO-DPMNE 312.745 glasova, DUI 101.432, Alijansa za Albance 76.425, Ljevica 37.057, a Demokratska partija Albanaca 13.553.

Državna izborna komisija Severne Makedonije je rezultate saopštila na osnovu obrađenih 3.421 biračkih mesta od ukupno 3.480.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala