Srbija zabeležila rast od pet odsto

CC0 / Pixabay / Rast ekonomije
Rast ekonomije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je najbolja u regionu po rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), koji je u prvom kvartalu ove godine bio pet odsto, objavila je Evropska komisija.

Albanija je zabeležila minus od 2.5 odsto, Severna Makedonija imala je rast 0,2 odsto, Crna Gora 2,7 i BiH od 2 odsto, navodi se u izveštaju.

Izveštaj Evropske komisije se odnosi samo za kandidate i potencijalne kandidate.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina u Srbiji i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je to sjajan rezultat i da naša zemlja prvi put u istoriji ima stopu rasta koja je najveća u Evropi, prenosi Tanjug.

„Očekujemo rezultate za drugi kvartal i po svim prognozama i projekcijama, ko god da ih prati, da li je to MMF ili Svetska banka, Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi ove godine. Treba dosta raditi na tome da se to i zadrži, ali već sledeće godine idemo sa visokim stopama rasta 6,5 i 7 odsto, tako da sa te strane, Srbija je spremno dočekala ovu krizu sa virusom korona“, rekao je Mali gostujući na TV Prva.

On je podsetio da je Srbija u prethodne četiri godine imala suficit u budžetu i napomenuo da je nizak nivo javnog duga omogućio da se podrži privreda u situaciji sa virusom korona.

„Srbija je izbegla najcrnji scenario. Kod nas nemate ni masovnih zatvaranja fabrika, nemate ni masovnog otpuštanja zaposlenih i sve je to posledica odgovorne ekonomske politike“, istakao je Mali.

On je dodao i da je država u doba korona virusa do danas privredu podržala sa 5,3 milijarde evra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala