Britanski ministar: Rusija se „gotovo sigurno“ mešala u naše izbore

© REUTERS / HANNAH MCKAYBritanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab
Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab u pisanoj izjavi parlamentu tvrdi da je Rusija „gotovo sigurno“ pokušala da se meša u britanske izbore 2019. godine i o tome je pokrenuta krivična istraga.
„Na osnovu opsežne analize, vlada je zaključila da su ruski igrači gotovo sigurno pokušali da se mešaju u izbore 2019. godine, skretanjem pažnje na internetu na nelegalno dobijene i procurele vladine dokumente“, navodi se u tekstu izjave.

„Iako ne postoje dokazi o velikoj ruskoj kampanji za mešanje u opšte izbore, svaki pokušaj mešanja u naše demokratske procese apsolutno je neprihvatljiv. Naš prioritet je uvek bio i ostaje zaštita naše demokratije i izbora. U toku je krivična istraga, pa bi bilo neprikladno da u ovoj fazi govorimo nešto više“, napominje ministar.

Britanski premijer Boris Džonson je, dok je bio na mestu ministra spoljnih poslova, izjavio da Velika Britanija nema podatke o mešanju Rusije u referendum o bregzitu i drugim političkim procesima.

Rusija je više puta negirala navode o pokušajima da utiče na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom mešanju Rusije u izbore u različitim zemljama, rekao da nema nikakvih činjenica koje to potvrđuju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala