Bošnjaci žrtve, Amerikanci heroji: Samo za Srbe pečat – dželata

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFGroblje u Bratuncu, BiH
Groblje u Bratuncu, BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija o Srebrenici, čiji je predlog predstavljen u američkom Kongresu služi kako bi Bošnjaci sačuvali ulogu jedine žrtve građanskog rata u BiH i istovremeno, kako bi Amerikanci opravdali svoju ulogu u tom ratu.

Rezolucije o Srebrenici u američkom Kongresu ponavljaju se iz godine u godinu i u predlogu podnetom pre nekoliko dana nema ništa novo u odnosu na prethodne verzije, kaže predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Bošnjaci i Amerikanci pozitivni, a Srbi negativci

On ipak naglašava da postoji napredak u odnosu na prvu rezoluciju usvojenu pre desetak godina – u prethodnim verzijama pominjalo se, na primer, više od 250 000 ubijenih i više od 20 000 silovanih žena. Međutim, i ova rezolucija je, nažalost, jednostrana, kaže Kesić.

„U ovoj rezoluciji pojavio se novi element, koji je počeo da se koristi prošle godine, da se druge regije BiH stavljaju pod kišobran Srebrenice. Tako se sada spominje Prijedor. Rezolucija jeste problematična, ali treba imati u vidu da ona postoji kao neka tradicija. To je uspeh bošnjačke zajednice u SAD i njihovih lobista koji su uspeli da izlobiraju da se svake godine ovakva rezolucija pojavljuje“, kaže Kesić.

Dokument, dodaje naš sagovornik, zapravo služi da Kongres opravda američko opredeljenje iz doba građanskog rata u BiH, kada su sve američke institucije, uključujući Kongres, tvrdile da se tačno zna koja je od zaraćenih strana dobra, a koja loša, ko su žrtve, a ko su dželati. Prema takvoj verziji rata u BiH, Amerika je morala da se uključi u njega kako bi spasila Bošnjake.

„Tako da rezolucija, prvo i prvenstveno, predstavlja interese bošnjačke zajednice da se sačuva uloga žrtve prethodne žrtve i istovremeno da se potvrdi da su Amerikanci bili potpuno u pravu, zašto su intervenisali, zašto su se stavili na stranu Bošnjaka devedesetih godina“, kaže Kesić.

Simbolička snaga rezolucije

Ova rezolucija je neobavezujuća i izglasava se aklamacijom, pa ima samo simboličku snagu.

„Američki Kongres više puta u toku godine glasa o ovakvim rezolucijama. Svaki član Kongresa ima pravo da predloži nešto tako i to je nešto najmanje što mogu da urade za neke grupacije koje žive u njihovim izbornim okruzima. To pokazuje da podržavaju tu zajednicu, a ništa osim simboličkog gesta nije urađeno. To je isto kao kada iz Bele kuće ili Stejt departmenta izdaju saopštenje povodom nekih važnih datuma, a ništa takva saopštenja ne može da se poveže sa spoljnom politikom“, objašnjava naš sagovornik.

Kesić naglašava da je i srpska zajednica u Americi bila pominjana u rezolucijama Kongresa – takve su bile rezolucije u kojima se Kongres zahvaljuje Srbima za podršku u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala