Američke pretnje ruskim gasovodima uvođenjem sankcija – retorika Hladnog rata

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i hrama Hrista Spasitelja u Moskvi
Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i hrama Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke pretnje uvođenjem novih sankcija ruskim projektima koji se tiču gasovoda dokaz su aksioma o tome da Vašington nema druge argumente i podsećaju na retoriku iz doba Hladnog rata, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih polosva Marija Zaharova.

Ona je na taj način reagovala na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Stejt department uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. 

„U Vašingtonu sa neverovatnom tvrdoglavošću nastavljaju da dokazuju svetu ono što je već aksiom, odnosno činjenicu da SAD osim sankcija na međunarodnom planu nemaju nikakve druge argumente“, rekla je Zaharova.

Pozdravila je reakciju Berlina o tome da Evropa ima pravo na sopstvenu energetsku politiku, ali je primetila da tu postoji jedno ali.

„Problem je u tome šti su te stavove počeli da iznose tek sada“, zaključila je Zaharova.

Izgradnja „Severnog toka 2“

SAD, koje nude svoj prirodni tečni gas Evropi, redovno istupaju protiv ruskog gasnog projekta. Krajem prošle godine američke vlasti su usvojile odbrambeni budžet koji podrazumeva uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u realizaciji „Severnog toka 2“. Odmah nakon toga švajcarska kompanija „Alzeas“ je saopštila da obustavlja postavku cevi za gasovod.

Moskva naglašava da projekat ima isključivo ekonomski karakter i da je u skladu s evropskim interesima. Projekat podržavaju Nemačka i Austrija, kojima su potrebne pouzdane isporuke energenta. Za izgradnju gasovoda se zalaže i Norveška, čijoj vladi pripada 30 procenata akcija kompanije „Kvarner“, jednog od izvođača radova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala