Vakcinu protiv korone imaćemo među prvima: Krizni štab pojasnio sa kim Srbija sarađuje

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaIspitivanje vakcine protiv gripa
Ispitivanje  vakcine protiv gripa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković veruje da ćemo zahvaljujući dobroj spoljnoj politici zemlje sigurno biti jedna od prvih zemalja koja će imati mogućnost da primeni dobru, sigurnu vakcinu.

Gojković je ukazao da nije tajna da više država, ozbiljnih farmaceutskih kuća, radi na vakcini protiv virusa korona.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Razgovaramo sa jednom zemljom, vakcina možda do kraja godine

„Mi aktivno sarađujemo sa svim zemljama koje rade i koje pokušavaju da nađu lek, vakcinu. Imamo kontakte i sa engleskim firmama, kolegama u Velikoj Britaniji, SAD, Kini i u zavisnosti od toga morate shvatiti da je važno stati prvi u red kada bude gotova vakcina“, rekao je Gojković, prenosi Tanjug.

Podsetio je da je po istom principu Srbija uspela u martu, kada sve pare ovog sveta nisu mogle u tom trenutku da obezbede zaštitnu opremu i lekove, već samo lična poznanstva i dobra spoljna politika, da nabavi sve što je bilo potrebno.

Dr Darija Kisić-Tepavčević ukazala je da su sve vakcine koje se pominju još uvek samo potencijalne vakcine i nijedna nije prošla sve faze testiranja.

„Jasno je da, kao i uvek do sada, nikada nijedna vakcina u našoj populaciji neće se primenjivati ako ne bude ispunjavala sve kriterijume maksimalne bezbednosti i efikasnosti“, podvukla je Kisić-Tepavčevićeva.

Istakla je da Srbija prati najsavremenije tokove i da će sigurno biti jedna od zemalja kojoj će vakcina biti dostupna čim prođe sve faze istraživanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala