U Rusiji izolovano više od sto sojeva korone

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaLaborant u Centru za higijenu i epidemiologiju u Sankt Peterburgu testira uzorke na virus korona
Laborant u Centru za higijenu i epidemiologiju u Sankt Peterburgu testira uzorke na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji je izolovano više od 100 sojeva virusa korona, izjavila je potpredsednica vlade zemlje Tatjana Golikova.
„Nakon što su se u zemlji pojavili prvi oboleli, ruski naučnici su izolovali sojeve virusa korona. Sada ih imamo više od 100“, rekla je Golikova na sastanku koordinacionog saveta ruske vlade za borbu protiv širenja virusa korona.

Ona je dodala da su ruski uzorci postali značajan doprinos za globalno praćenje promenljivosti ovog virusa.

Golikova je istakla da je Rusija uspela da spreči eksponencijalno povećanje broja ljudi zaraženih virusom korona.

„Jačanje sanitarne zaštite na granici sa Kinom od trenutka izbijanja epidemije u toj zemlji sprečilo je eksponencijalno povećanje broja obolelih. Da to nije učinjeno u prvim fazama i da nisu preduzeti koraci, već 20. januara bismo imali prilično ozbiljno širenje bolesti u celoj Rusiji“, konstatovala je ona.

Vicepremijerka je navela i da se trenutno u Rusiji razvija 26 varijanata vakcine protiv virusa korona i da prvi rezultati ulivaju nadu da će uskoro početi da se primenjuje nekoliko efikasnih vakcina.

Stopa smrtnosti od korone niža nego u drugim zemljama

Golikova se osvrnula i na stopu smrtnosti od virusa korona u Rusiji, rekavši da ona iznosi 2,3 odsto, što je značajno niže nego u drugim zemljama.

Ona je skrenula pažnju na stopu smrtnosti za pet meseci ove godine. Prema njenim rečima, ona je ista kao i prošle godine u istom periodu.

„To znači da je, uprkos povećanju smrtnosti u aprilu i maju, Rusija imala rezervu za smanjenje smrtnosti", zaključila je potpredsednica vlade.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala