Dr Kon: Uvedimo policijski čas

© Sputnik / Branko MaksimovićPredrag Kon na konferenciji „Svet posle virusa korona“
Predrag Kon na konferenciji  „Svet posle virusa korona“  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon rekao je da moramo da zaustavimo virus i da je nekada bilo lakše, kada je bilo vanredno stanje i restriktivne mere na snazi. On je kazao da moramo da shvatimo da je duga borba pred nama.

„Opet je u jednom trenutku kada se skinulo vanredno stanje došlo do shvatanja da je sve završeno, to je jedna velika greška koja će ostati istorijski zabeležena“, rekao je Kon, prenosi portal „B92“.

On je naveo sve događaje koji su organizovani u međuvremenu i ocenio da nema nikoga ko se „baš proslavio u shvatanju mera zaštite“.

„Očekivalo se da će toplo vreme smanjiti taj prenos koji je postao eksplozivan. Došlo je do superprenosa virusa, tamo gde se skandira, glasno viče, gde ima preznojavanja, isparenja, tu postoji aerogeni prenos“, kazao je on.

Kon je rekao da što se tiče prenosa virusa korona vazduhom, ako ste blizu na udaljenosti manjoj od metar i na otvorenom prostoru, nije nemoguće aerogeno i kapljičnim prenosom da se virus prenese.

„Kada nosi jedan masku, a onaj ko je zaražen ne, ja sam zaštićen samo 30 odsto. Ako ja ne nosim, a zarazan nosi, ja sam zaštićen 95 odsto, a ako svi nosimo, onda smo zaštićeni 99 odsto. Mi sada imamo toliko zastupljen virus, mi možemo da pomislimo da je svako bio u kontaktu. On bi trebalo da bude u samoizolaciji. Ako ćemo svi da budemo u samoizolaciji, onda je bolje da uvedemo policijski čas“, zaključio je on.

Beograd dominantna potencijalna bomba

On je kazao da je situacija u Beogradu pogoršana.

„U Beogradu se 13. jula javilo 13.433 osoba sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeto briseva 1.444. Svaki treći koji je bio sumnjiv, na kraju se ispostavilo da je bio zaražen“, rekao je on.

Kon je istakao da ćemo nošenjem maski pomoći ne samo sebi, već i zdravstvenim radnicima.

„Mere mogu da počnu da se primenjuju odmah, a ne da se čeka petak. Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba“, kazao je on.

Kako je dodao, tog 13. jula zabeleženo je prisustvo virusa u pet vrtića, kod troje zaposlenih i šest roditelja.

Kon je kazao da nema više prostora za pooštravanje mera, osim uvođenja vanrednog stanja.

„Glavna mera je nema predstava, pozorišta, svadbi, rođendanskih proslava. Sve smo to sa jednom merom zahvatili, nema noćnih okupljanja. Ako nije planirano, može i okupljanje“, kazao je on i dodao da ne može da očekuje da neko radi protiv sebe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala