Bol u grudima i kratak dah: Možda imate ovaj sindrom, a ne koronu

CC0 / Pixabay / Bol u grudima kao predznak infarkta je karakterističniji za muškarce
Bol u grudima kao predznak infarkta je karakterističniji za muškarce - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bolest koja se dobija usled povećanog stresa ima simptome koji liče na virus korona kao što su plitak dah i bol u grudima. Oporavak traje do nekoliko nedelja.

Kardiomiopatiju koju izaziva takocubo sindrom, često se zove i „sindrom slomljenog srca“.

Srčani mišići postanu slabi, a bol u grudima i kratak dah su prateći simptomi. Za razliku od srčanog udara (koji pokreće blokada krvotoka), ovaj sindrom izazivaju stresne situacije. Obično nije smrtonosan, a oporavak traje od nekoliko dana, do nekoliko nedelja, prenosi B92.

U medicinskom časopisu „JAMA Netvork open“ objavljeno je da su pacijenti na Klivlendskoj klinici sa srčanim problemima ove godine imali dva puta veći rizik da obole od sindroma slomljenog srca nego pacijenti 2018. i 2019. godine.

Istraživači sa Klivlendske klinike su, na osnovu 1.914 pacijenata, zaključili da je povećanje obolelih verovatno povezano sa psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom uzrokovanim pandemijom koja je podrazumevala karantin, gubitak socijalne interakcije i neizbežne ekonomske posledice.

„Pandemija je stvorila nezdravo okruženje. Emocionalno distanciranje i ekonomski uticaj pandemije su nezdravi. Imali smo mnogo pacijenata sa sindromom slomljenog srca, koji nisu ni imali virus korona“, rekako je Ankur Kalra, doktor koji je vodio istraživanje.

Pročitajte i:

Kineska studija pokazala kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Španski lekari otkrili još jedan simptom korone: Pogledajte vaša stopala

Kon: Kada u jeku epidemije veliki broj zaraženih nema simptome, to je nagoveštaj dobre vesti

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala