Amerika udara na Kinu preko Hongkonga, Peking spreman na oštar odgovor

Pratite nas
Kina osuđuje usvajanje američkog zakona „O autonomiji Hongkonga“, u kojem se navodi da će Amerika smatrati Kinu odgovornom za represivne akcije protiv stanovnika Hongkonga i spremna je da uvede sankcije odgovornim licima, saopšteno je na sajtu kineskog Ministarstva inostranih poslova.

Američki predsednik Donald Tramp noćas je potpisao zakon kojim se predviđaju sankcije za kineske zvaničnike umešane u nametanje vlasti Pekinga Hongkongu. Tramp je uz to izdao i dekret kojim se obustavlja američki preferencijalni tretman Hongkonga

Ta dva poteza su deo ofanzive Trampove administracije na Kinu zbog, kako on naziva, nepravednog postupanja te rastuće azijske supersile, koja je, kako smatra Tramp, sakrila detalje o prenošenju korona virusa s čoveka na čoveka.

„Američki zakon zlonamerno ocrnjuje zakon o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga, sadrži pretnje o uvođenju sankcija protiv Kine, ozbiljno narušava međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa a predstavlja i grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine i Hongkonga. Kineska vlada oštro osuđuje (zakon) i odlučno je protiv“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kineski spoljnopolitički resor ističe da će „u cilju zaštite svojih legitimnih interesa, Peking preduzeti neophodne kontramere i uvesti sankcije protiv američkih državljana i organizacija koje su umešane u taj čin“.

Pored toga, prema saopštenju Ministarstva, Kina je spremna da se suprotstavi stranom mešanju u pitanja Hongkonga, a svi pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da spreče implementaciju zakona o nacionalnoj bezbednosti osuđeni su na neuspeh.
Peking - Sputnik Srbija
Peking obećava odlučan odgovor Americi: Nikada nećete obuzdati razvoj Kine

Kineska strana je više puta pozivala Vašington da „ispravi svoje greške i ne usvoji takozvani zakon 'O autonomiji Hongkonga', kao i da prekine da se meša na bilo koji način u unutrašnje stvari zemlje“.

Odluke Trampove administracije protiv Kine su gotovo svakodnevne dok je on pod kritikom zbog porasta broja slučajeva kovida 19 u SAD i dok radi na predstavljanju svog očekivanog demokratskog izazivača, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao slabog prema Kini. Odnosi Sjedinjenih Država i Kine su u padu. Od kada su te dve države potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma, pregovori o tome su u zastoju bez nade da će se pokrenuti pre novembarskih predsedničkih izbora u SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala