Amerika najavila nove sankcije protiv Severnog i Turskog toka

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRadnici na izgradnji gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Radnici na izgradnji gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Ove mere je najavio američki državni sekretar Majk Pompeo.

Po njegovim rečima, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je saopštila da Amerika koristi politički pritisak kako bi osigurala nelojalnu konkurenciju, uvodeći nove sankcije „Severnom toku 2“ i „Turskom toku“.

„To je pokazatelj slabosti američkog sistema. Pored sile, oni nemaju drugeefikasne instrumente“, navela je ona.

Ranije je šef komiteta za ekonomska pitanja i energetiku bundestaga Klaus Ernst uputio pismo američkim kolegama u kome je pozvao da ne uvode nove sankcije „Severnom toku 2“.

Izgradnja „Severnog toka 2“

SAD, koje nude svoj prirodni tečni gas Evropi, redovno istupaju protiv ruskog gasnog projekta. Krajem prošle godine američke vlasti su usvojile odbrambeni budžet koji podrazumeva uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u realizaciji „Severnog toka 2“. Odmah nakon toga švajcarska kompanija „Alzeas“ je saopštila da obustavlja postavku cevi za gasovod.

Moskva naglašava da projekat ima isključivo ekonomski karakter i da je u skladu s evropskim interesima. Projekat podržavaju Nemačka i Austrija, kojima su potrebne pouzdane isporuke energenta. Za izgradnju gasovoda se zalaže i Norveška, čijoj vladi pripada 30 procenata akcija kompanije „Kvarner“, jednog od izvođača radova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala