Velika akcija u Čigoti: Na Zlatiboru umiru i mladi, ali je narod ustao u borbu protiv korone

© Foto : Specijalna bolnica ČigotaSpecijalna bolnica Čigota na Zlatiboru.
Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva dobra druga su nam umrla od korone u roku od pet dana, mladi ljudi. Meni su i otac i majka u bolnici, majka u Beogradu, a otac ovde u Čigoti. Borimo se koliko možemo, akcija pomoći bolnici trajaće koliko bude trajala i pandemija, kaže za Sputnjik Radojica Ljubojević sa Zlatibora, koji je organizovao prikupljanje pomoći za Čigotu.

Specijalna bolnica Čigota od kraja prošle nedelje je u sistemu kovid bolnica. Ova zdravstvena ustanova našla se pred velikim izazovom, ali je uz pomoć meštana Zlatibora koji su sakupili pomoć, ipak uspela da se dobro organizuje.

U kovid bolnicu Čigota sa upalom pluća

U kovid bolnici Čigota trenutno se leči 60 pacijenata, uglavnom su iz Zlatiborskog okruga, a ima ih i iz Bajine Bašte i Kosjerića, kaže za Sputnjik vršilac dužnosti direktora ove ustanove dr Aleksandar Simić.

© Foto : Specijalna bolnica ČigotaOsoblje Čigote opremljeno za rad sa pacijentima, zahvaljujući akciji sugrađana.
Velika akcija u Čigoti: Na Zlatiboru umiru i mladi, ali je narod ustao u borbu protiv korone - Sputnik Srbija
Osoblje Čigote opremljeno za rad sa pacijentima, zahvaljujući akciji sugrađana.
„To su lakši i srednje teški pacijenti, u smislu da svi imaju pneumonije. Svi imaju upale pluća, jednostrane ili obostrane. To su pacijenti koji čekaju nalaz, urađen im je test, ali još nije stigao, tako da još zvanično ne znamo da li su kovid pozitivni ili negativni“, kaže on.

Doktor Simić je potresen zbog akcije koju su organizovali meštani Zlatibora, na čelu sa malim privrednikom Radojicom Ljubojevićem, koji je svoju piceriju u centru mesta pretvorio u štab za prikupljanje pomoći za Čigotu.

Bolnica bez opreme za lečenje korone

„Teško je u ovoj situaciji, pošto smo iz jednog režima lečenja tih pacijenata prešli na nešto potpuno drugačije, što nikada nismo radili. Na samom početku teško je uočiti nedostatke i šta nam sve treba. Oni su se odmah organizovali oko zaštitne opreme, ali i vode, sokova i drugih namirnica. To je verovatno ono što im je prvo palo na pamet da donesu i jako dobro nam je došlo“, kaže doktor Simić, ne krijući koliko ga je potresla solidarnost sugrađana.

© Foto : Specijalna bolnica ČigotaOdlukom Mnistarstva zdravlja, Specijanla bolnica Čigota ušla je u sistem kovid bolnica.
Velika akcija u Čigoti: Na Zlatiboru umiru i mladi, ali je narod ustao u borbu protiv korone - Sputnik Srbija
Odlukom Mnistarstva zdravlja, Specijanla bolnica Čigota ušla je u sistem kovid bolnica.

Specijalna bolnica bavi se dijagnostikom i terapijom oboljenja štitaste žlezde, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, terapijom dečje i adolescentne gojaznosti, dijagnostikom i terapijom oboljenja koštano zglobnog sistema. U njoj nije bilo gotovo ničeg što je potrebno kovid pacijentima. Reagovali su građani, ali i država, kaže dr Simić.

„Posle nekoliko konfuznih dana, ovde su sada uslovi dobri, odmah smo nabavili dovoljno zaštitne opreme i lekova od države. Nedostaju nam boce sa kiseonikom i protokomeri, ali nadam se da će uskoro biti organizovano da nam i to dopreme“, kaže on.

Zlatiborac velikog srca

Organizator akcije prikupljanja pomoći Radojica Ljubojević za Sputnjik kaže da ovo nije prvi put da on i prijatelji pomažu, kad god je nekome na Zlatiboru potrebna pomoć, tu su. Koliko je novca sakupljeno, nije nam rekao, to se, kaže, ne broji.

„Ne znam kolika je cifra, ne ulazimo u to, nije prioritet, ja bih voleo da se ovo što pre završi, da se ovaj narod više ne zlopati. Borimo se koliko možemo“, kaže Ljubojević.
© Foto : Specijalna bolnica ČigotaU kovid bolnici Čigota sada ima dovoljno zaštitne opreme za zdravstvene radnike.
Velika akcija u Čigoti: Na Zlatiboru umiru i mladi, ali je narod ustao u borbu protiv korone - Sputnik Srbija
U kovid bolnici Čigota sada ima dovoljno zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Ovaj čovek škrte reči i velikog srca dodaje da je ovo samo prvi deo humanitarne akcije, da je tek počeo da okuplja one koji mogu da pomognu, jer plan je kupovina jednog važnog medicinskog aparata. Dodaje još samo da treba biti iskren i reći da ljudi koji sada pomažu, žive od pacijenata i turista koji dolaze na Zlatibor, pa je red da se sada oni njima nađu.

Pomoć stiže i sa Novog Zelanda

Ljubojevićev apel našao se i na zvaničnom sajtu Čigote, kojoj se sada sa svih strana javljaju oni koji žele da pomognu, iz Srbije, Evrope, ali i sa drugih kontinenata, čak i sa Novog Zelanda.

U akciju se upravo uključila i opština Čajetina, stižu boce s kiseonikom i mazut za grejanje vode.

Direktor kovid bolnice dr Aleksandar Simić zamolio je Sputnjik da u ime tima Čigote apeluje na građane koji borave na Zlatiboru da se pridržavaju svih propisanih mera zaštite, jer se ova kovid bolnica nalazi na mestu koje, posebno u trenutku kada ne mogu da izađu iz zemlje, posećuje veliki broj turista.

„Iako ste vi na odmoru, virus sve vreme radi na tome da ugrozi vaše zdravlje, nemojte to da dozvolite“, poručuje ovaj lekar.

Kako Sputnjik saznaje u lokalnoj turističkoj organizaciji, na Zlatiboru trenutno boravi 15 hiljada turista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala