U Siriji uhvaćeni teroristi koji su prikupljali podatke o ruskim objektima /video/

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaUlica u razrušenoj Palmiri u Siriji
Ulica u razrušenoj Palmiri u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trojica pripadnika grupe Magavir el Saura, koji su privedeni i odvedeni u sirijski grad Tadmor kod Palmire, rekla su da su dobili zadatak da prikupljaju informacije o ruskim objektima.
„Mi pripadamo organizaciji Magavir el Saura. Naša grupa sastojala se od osam ljudi: sedam boraca i jednog posrednika koji se bavio švercom i prevozom ljudstva i droge. Išli smo motociklima da izvršimo zadatak i naleteli na minsko polje“, ispričao je jedan od privedenih militanata, Džasem el Ali.

Prema njegovim rečima, nekoliko ljudi poginulo je kada je grupa naletela na minu.

„Izgubili smo se i nismo znali gde da idemo, jer je posrednik poginuo i počeli smo da tražimo izlaz, nastavili smo da se krećemo. Tada smo zarobljeni, a sirijske trupe su nas dovele ovamo“, dodao je on.

Militant je istakao da je zadatak oružane grupe bio prikupljanje informacija.

„Poslali su nas da izvršimo zadatak u provinciji Raka, u gradu El Mansura... Trebalo je da prikupimo informacije o ruskim, iranskim i sirijskim objektima“, rekao je pritvoreni borac, objašnjavajući da je grupa putovala iz sela El Tanf.

Za ovaj zadatak dobili su od nalogodavaca nekoliko hiljada dolara.

Dobili smo nekoliko hiljada dolara da izvršimo zadatak, ali sav novac bio je kod komandanta grupe Jazana. On je poginuo u eksploziji mine i izgubili smo sve“, rekao je drugi militant, Abdulah el Mišuat.

Kod uhvaćenih militanata pronađeni su automati, granate, velika količina municije, kao i novac i droga. Sirijske obaveštajne agencije proveriće njihove iskaze i pokušati da utvrde njihovu umešanost u druge ilegalne operacije.

Osim toga, jedan od uhvaćenih militanata naveo je da je prolazio obuku pod nadzorom američkih instruktora.

Američki instruktori su nas obučavali da rukujemo svim vrstama oružja. Svo oružje bilo je američke proizvodnje. Video sam američke instruktore, oni dolaze na obuku, ali samu obuku drže Sirijci. Amerikanci sa strane posmatraju, proveravaju i procenjuju napredak obuke. Obuka je bila teška, trjajala po dva-tri sata, ne manje“, ispričao je on.

Prema njegovim rečima, iako su se militanti obučavali da koriste američko oružje, članovi bande krenuli su na zadatak sa ruskim mitraljezima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala