Ruska ministarka kulture: Rusija i Srbija će nastaviti da jačaju i razvijaju kulturni dijalog

CC BY 3.0 / Wikipedia / Đorđe Stakić / U Hramu Svetog Save izloženo je fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.
U Hramu Svetog Save izloženo je fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predaja lista Miroslavljevog jevanđelja je značajan događaj i Rusija će nastaviti da jača i razvija kulturni dijalog sa Srbijom, koja zauzima posebno mesto u sferi kulture, izjavila je ministarka kulture Rusije Olga Ljubimova.

„Srbija zauzima posebno mesto u međunarodnoj saradnji Rusije sa drugim zemljama u oblasti kulture. Naše narode ujedinjuje topao međusobni odnos, poštovanje istorijskog, kulturnog i duhovnog nasleđa dveju država. Znamo da je Miroslavljevo jevanđelje glavni knjižni spomenik Srbije, nacionalna svetinja, a predaja peterburškog lista predstavljaće značajan događaj za naše prijatelje. Sa velikim zadovoljstvom nastavićemo da jačamo i razvijamo rusko-srpski kulturni dijalog“, naglasila je Ljubimova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak federalni zakon kojim se ratifikuje sporazum sa Srbijom, prema kojem će Rusija dobiti nekoliko ranih radova ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka, a Beograd 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala