Rusija: Postoji šansa za normalizaciju iranskog nuklearnog sporazuma

© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još uvek postoje šanse da se Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu vrati u normalu, njemu nema alternative. Moskva će podsticati partnere na zajednički rad kako bi se plan zaštitio od napada SAD, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom pete godišnjice zaključivanja sporazuma.
„Postoje šanse da se Sporazum vrati u normalu. Rusija namerava da uloži sve napore za to i podstakne partnere na sadržajni zajednički rad, kako bi pronašli načine za deeskalaciju i zaštitu programa od američkih napada“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ruski spoljnopolitički resor je dodao da sporazum „ni sada nema alternativu“.

Ministarstvo je saopštilo da je plan neprijatelja Sporazuma usmeren samo na uništenje, kao i da su zarad sopstvenih ambicija oni spremni da eskaliraju vojno-političke tenzije na Bliskom istoku i da izazivaju krizu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi pokušali da reše svoje predizborne zadatke.

Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu  - Sputnik Srbija
Lavrov: Vašington je koren iranskog nuklearnog problema

Ranije je portparol Organizacije za atomsku energiju Irana Behruz Kamalvandi kritikovao „evrotrojku“ (Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju) da još uvek nije preduzela efikasne korake za očuvanje nuklearnog sporazuma.

Iranski nuklearni program

Zajednički sveobuhvatni akcioni plan je sporazum koji su Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili 14. jula 2015. godine.

To je istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Sporazumom je predviđeno da embargo na oružje za Iran bude ukinut u roku od pet godina, a da isporuke oružja toj zemlji budu moguće samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

Prvobitni sporazum je narušen u maju 2018. godine, kada su SAD objavile da jednostrano istupaju iz njega i obnovile žestoke sankcije protiv Irana. Ostale potpisnice (Rusija, Kina, Nemačka, Francuska i Velika Britanija) složile su se da poštuju uslove o ukidanju embarga na oružje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala