Rampa iz EU: Brisel uklonio Srbiju sa liste bezbednih zemalja

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u Briselu
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadori zemalja članica Evropske unije skinuli su Srbiju sa liste bezbednih zemlja za čije građane važi preporuka da mogu da pređu preko spoljnih granica Šengena, javlja dopisnik agencije Tanjug iz Brisela.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji.

Odluka će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja spoljnih grabica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za 14 dana.

Lista koju su ažurirali ambasadori EU predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preopruke".

"Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koorinisano ne dogovori", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Iz Evropskoj komiisji objašnjavaju da su restikcije za putovanja u nadležnosti zemlja članica koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojene liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mere (karantin, samoizolacija ili testovi) primenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja.

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u zonu Šengena.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala