OPEK u junu poboljšao poštovanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte

© SputnikSedište OPEK-a u Beču
Sedište OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvodnja nafte u zemljama OPEK-a u junu smanjena je za 1,89 miliona barela dnevno za mesec — na 22,27 miliona, pri čemu je ova organizacija poboljšala ispunjavanje uslova sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte do 112 odsto sa majskih 84 odsto, navodi se u mesečnom izveštaju OPEK-a.

„Ukupna proizvodnja nafte u 13 zemalja OPEK-a u junu 2020. godine u proseku je iznosila 22,27 miliona barela dnevno, što je za 1,89 miliona barela dnevno manje u odnosu na prethodni mesec. Najviše je smanjena proizvodnja u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Venecueli, UAE i Kuvajtu, dok preliminarni podaci ukazuju na povećanje proizvodnje u Ekvatorijalnoj Gvineji i Libiji“, precizira se u izveštaju.

OPEK podseća da bi zemlje koje nisu smanjivale svoju proizvodnju nafte u maju-junu, trebalo da kompenzuju u trećem kvartalu.

Novi sporazum zemalja OPEK plus stupio je na snagu u maju smanjenjem proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno do avgusta. Prema uslovima sporazuma, 10 od 13 zemalja OPEK-a koje učestvuju u sporazumu, moraju da smanje proizvodnju za 6,085 miliona barela dnevno u naznačenim mesecima. Kao osnova za sve uzeta je u oktobru 2018. godine, dok je za Saudijsku Arabiju nivo 11 miliona barela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala