Nemački poslanik Amerikancima: Poštujte nas, ni mi se ne mešamo u unutrašnje stvari Teksasa

© Foto : Nord Stream 2 / Axel SchmidtPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef komiteta za ekonomska pitanja i energetiku bundestaga Klaus Ernst uputio je pismo američkim kolegama u kome je pozvao da ne uvode nove sankcije „Severnom toku 2“.

„Vi biste se, nesumnjivo, suprotstavili pokušajima mešanja u unutrašnje stvari Teksasa, Viskonsina ili Filadelfije. Evropa se, sa svoje strane, nada da ćete poštovati odluke koje je EU donela demokratskim putem“, naveo je poslanik u pismu koje je objavio magazin Süddeutsche Zeitung.

Ernst je naglasio da će američka sankciona politika dovesti pod znak pitanja partnerstvo sa EU i naneti štetu američkom imidžu. Političar je nazvao neosnovanim izjave da će „Severni tok 2“ pojačati zavisnost Nemačke od Rusije.

On je podsetio da je radi diverzifikacije isporuka energenata nemačka Vlada pomagala izgradnju terminala za tečni gas i podržavala ideju zaključenja novog petogodišnjeg ugovora za tranzit preko Ukrajine.

Izgradnja „Severnog toka 2“

SAD, koje nude svoj prirodni tečni gas Evropi, redovno istupaju protiv ruskog gasnog projekta. Krajem prošle godine američke vlasti su usvojile odbrambeni budžet koji podrazumeva uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u realizaciji „Severnog toka 2“. Odmah nakon toga švajcarska kompanija „Alzeas“ je saopštila da obustavlja postavku cevi za gasovod.

Moskva naglašava da projekat ima isključivo ekonomski karakter i da je u skladu s evropskim interesima. Projekat podržavaju Nemačka i Austrija, kojima su potrebne pouzdane isporuke energenta. Za izgradnju gasovoda se zalaže i Norveška, čijoj vladi pripada 30 procenata akcija kompanije „Kvarner“, jednog od izvođača radova.

„Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Pročitajte još:

Ambasador Rusije u SAD: Vašington nema moć da zaustavi „Severni tok 2“

Zaharova: „Severni tok 2“ je evropska stvar i ne tiče se SAD

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala