Erdogan optužuje Jermeniju za provokaciju na granici sa Azerbejdžanom

© AP Photo / Lai Seng SinPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da je Jermenija odgovorna za eskalaciju situacije na granici sa Azerbejdžanom i optužio Jerevan za provokacije s namerom da stvori novo žarište u regionu.
„Odlučno osuđujem napade Jermenije na bratski Azerbejdžan. Veoma smo zabrinuti zbog sistematskih napada Jermenije. To je smišljeni napad, a njegov cilj je provokacija kako bi se stvorilo novo žarište u regionu i blokirao proces normalizacije problema Nagorno-Karabaha“, rekao je Erdogan novinarima.

Turski predsednik je Azerbejdžanu obećao podršku protiv „bilo kakvih napada“.

Sukobi na granici izbili su u nedelju. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je da ima gubitaka na obe strane, dok su u Jerevanu saopštili da je Azerbejdžan nastavio granatiranje jermenskih položaja i u ponedeljak ujutru. Bilans 3-dnevnih sukoba je 11 poginulih vojnika i jedan civil sa azerbejdžanske strane i 4 jermenska borca.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala