Amerikanci povukli trupe iz nekoliko avganistanskih baza

Pratite nas
Američki vojnici napustili su pet baza u Avganistanu u okviru sporazuma koje su Sjedinjene Američke Države zaključile sa radikalnim pokretom Taliban u februaru, broj trupa se smanjio, izjavio je specijalni američki predstavnik za Avganistan Zalmaj Halilzad.

Halilzad je istakao da je od potpisivanja sporazuma prošlo 135 dana, što je, prema njegovim rečima, „ključna etapa“. U skladu sa sporazumom, koalicija na čelu sa SAD trebalo je da u tom vremenskom periodu smanji broj trupa u Avganistanu na 8.600 ljudi. Do potpunog povlačenja vojske, prema dokumentu, treba da dođe u roku od 14 meseci od dana potpisivanja sporazuma.

„Sjedinjene Američke Države su revnosno radile na ispunjenju obaveza prve etape, koje su preuzete u okviru sporazuma, a koje uključuju smanjenje broja oružanih snaga i povlačenje iz pet baza. NATO je srazmerno smanjio trupe“, navedeno je u saopštenju predstavnika SAD na Tviteru.

​Istovremeno, američki činovnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je avganistanskom televizijskom kanalu „Tolo njuz“ da su baze locirane u provincijama Helmend, Uruzgan, Paktika i Lagman.

Poboljšanje na skoro svim „frontovima“

Halilzad se osvrnuo i na pitanje oslobođenja zarobljenika, rekavši da se i na tom polju primećuje „veliki napredak“.

Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija
Foks Njuz: Tramp bi stavio tačku na rat u Avganistanu, ali mu brane generali i „glupaci“ iz Kongresa
„Pokret ’Taliban‘ i Avganistan uspeli su da razviju logistiku za održavanje međuavganistanskih pregovora. Nijedan Amerikanac nije poginuo zbog nasilnih akcija talibana. Odnosi u regionu su se poboljšali. Ali je neophodno napredovati i u borbi protiv terorizma“, istakao je specijalni predstavnik.

On je dodao da su razmere nasilja u Avganistanu svakako velike.

Mirovni sporazum između SAD i talibana

Sjedinjene Američke Države i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je rat u Avganistanu okončan posle 18 godina. Ovo je najduži rat koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

Sporazumom čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno je da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, a početak međuavganistanskog dijaloga najavljen je za mart posle dogovora o razmeni zarobljenika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala