Ako bude drugog talasa, „ludački eksperiment“ je uspeo

Pratite nas
Istraživanje od prošle sedmice pokazalo je da je 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na virus korona. Ako im i imunitet krda pomogne kao mera u suzbijanju virusa tokom drugog talasa, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritikovali, mogao bi se pokazati kao delotvoran.

Brojni stručnjaci su švedski model odbrane od virusa, koji se zasnivao na imunitetu krda, nazivali „ludački eksperiment“, piše „Indeks“. Šveđani nisu uvodili restriktivne mere poput ostatka sveta. I tako su oni, dok se većina sveta suočavala sa životom u vanrednim okolnostima, slobodno izlazili, družili se...

Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život se u Švedskoj nastavio kao da epidemije nema. Deca mlađa od 16 godina išla su u školu. Niko nije nosio masku.

Iako su mnogi to očekivali, katastrofa u Švedsku nikad nije stigla. Kao i u većini evropskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od kovida 19 dostigla u prvoj polovini aprila, nakon čega je usledio stabilan pad. Takođe, grafikoni koji pokazuju uzroke smrtnosti i brojeve obolelih, ne razlikuju se od istih takvih grafikona iz drugih zemalja Evrope.

Ali sada su se i ciljevi drugih zemalja u EU promenili, pa više nigde nije svrha potpuno zatvaranje, već prevencija smrti po svaku cenu. Novi Zeland je zasad uspeo da iskoreni virus, ali se zbog toga pozdravio sa svojom najvećom izvoznom industrijom — turizmom, koja uključuje deset odsto njegove ekonomije i 14 odsto ukupne radne snage, prenosi dalje „Indeks“ pisanje britanskog „Telegrafa“.

Izolovan od ostatka sveta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine protiv virusa korona, a ona se možda nikada neće pronaći. I u Australiji u kojoj su mislili da su pobedili virus, usledili su novi karantini i zatvaranje milionske populacije.

Virus bukti u SAD, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Meksiku...

Iako Švedsku neće zaobići globalna recesija koja sledi, ako vakcina protiv virusa korona krene da se proizvodi do jeseni, Šveđani će biti bezbrižni. Ali to se neće dogoditi, a zima dolazi“, zaključuje se u tekstu.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala