Vodonik – „zvezda“ budućeg evropskog energetskog sistema

Pratite nas
Evropska komisija za svoj „Zeleni plan“ razmatra strategiju po kojoj bi vodonik bio „zvezda“ budućeg evropskog energetskog sistema i način da se smanji zagađenje životne sredine i ublaže klimatske promene. Ideja je da od 2025. do 2030. godine države-članice EU krenu sa energetskom tranzicijom i da vodonik bude deo njihovih energetskih sistema.

 

Ideja, naravno, nije nova. U januaru 2017. godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu su predstavnici vodećih svetskih kompanija za energetiku, transport i industriju pokrenuli globalnu inicijativu osnivanjem koalicije Saveta za vodonik.

O tome koliko je realno da vodonik i gorive ćelije postanu deo budućeg energetskog miksa, dokle se stiglo sa novim tehnologijama za proizvodnju, skladištenje i korišćenje tog vida energije, gde se i kako vodonik uklapa u korišćenje sada zastupljenih energenata, ne samo konvencionalnih već i obnovljivih, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za sagorevanje, goriva i energetske pretvarače dr Miroljubom Adžićem, profesorom emeritusom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i potpredsednikom Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Energija Sputnjika Miroljub Adžić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala