Vanredna situacija zbog korone u još dva srpska grada

© REUTERS / Marko DjuricaUzimanje uzoraka za test na virus korona
Uzimanje uzoraka za test na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još dva srpska grada, Leskovac i Loznica, uvela su vanrednu situaciju zbog epidemije virusa korona.

Vanredna situacija u Leskovcu trajaće do 27. jula, a Štab za vanredne situacije doneo je tu odluku jer preporuke donete pre sedam dana za sprečavanje širenja virusa korona nisu poštovane, prenosi Tanjug.

Kovid ambulanta u Beogradu - Sputnik Srbija
Gde je sve proglašena vanredna situacija u Srbiji

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je da su preporuke o radu ugostiteljskih objekata do 23 sata, ograničeno okupljanje i obavezno nošenje maski u javnom i taksi prevozu sada postale obavezujuće.

„Situacija je nepovoljna, preporuke od pre sedam dana nisu poštovane. Jedna diskoteka je prošlog vikenda organizovala koncert, a ovog vikenda je bilo i nekakvih pena-partija“, kazao je Cvetanović, dodajući da ima i najava da će ih biti i sledećeg vikenda.

Naglašava da su apsolutno svi radili do dva sata posle ponoći, iako je preporučeno do 23.

„Sistem preporuka nije uspeo“, kaže Cvetanović.

Gradonačelnik Leskovca je potvrdio da je jedan od njegovih sinova zaražen virusom korona, kao i član njegovog kabineta, odnosno pomoćnik Andrija Atanasković.

Kako je naveo, sve je veći broj slučajeva sa teškom kliničkom slikom i to kod mlađe populacije.

Cvetanović je najavio da će sutra svi direktori javnih preduzeća ići na testiranje.

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici danas je doneta odluka o proglašenju vanredne situacije.

Kako se navodi, odluka je doneta na osnovu jednoglasnog predloga kolegijuma načelnika odeljenja i rukovodstva Opšte bolnice Loznica upućenog komandantu Štaba i gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću.

Dr Predrag Kon - Sputnik Srbija
Doktor Kon: Virus nam se svima popeo na glavu /video/

Kako je rekao komandant Štaba Vidoje Petrović, osim obaveznog nošenja maski i fizičke distance, uvode se i represivnije mere.

Neke od njih su zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, zabrana organizovanja svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je na period od 7 do 20 časova, a u tim objektima ne mogu za jednim stolom sedeti više od dve osobe, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Zabranjeno je korišćenje zatvorenih bazena, spa i velnes centara, dok će saloni lepote, fitnes centri i teretane raditi uz sprovođenje mera zaštite.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala