Ukrajina želi Vašington na pregovorima o Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPotpredsednik ukrajinske vlade i predstavnik te zemlje u kontakt-grupi za Donbas Aleksej Reznjikov.
Potpredsednik ukrajinske vlade i predstavnik te zemlje u kontakt-grupi za Donbas Aleksej Reznjikov.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev se zalaže za učešće Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u minskom i „normandijskom“ formatu za pregovore o rešavanju situacije u Donbasu, izjavio je potpredsednik ukrajinske vlade i predstavnik te zemlje u kontakt-grupi za Donbas Aleksej Reznjikov.
„Definitivno smo zainteresovani da se dijalog, koji se danas vodi sa Rusijom uz pomoć OEBS-a u minskom formatu i u „normandijskom formatu“ uz pomoć lidera Nemačke i Francuske, mogao u najmanjoj meri proširiti za učešće Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država“, izjavio je Reznjikov za televiziju „Ukrajina 24“.

Reznjikov je naglasio da Kijev održava konsultacije i razgovore o proširivanju formata pregovora, a takođe je izrazio nadu da će Vašington i London pružiti Ukrajini finansijsku podršku.

Ideju o uključivanju Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u pregovore o Donbasu izrazio je još u avgustu prošle godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ali inicijativa nije imala odjeka.

Zastave Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija
Rusija nije nikad nameravala da integriše Donbas

Značajno je da je ovog puta Reznjikov naveo da Kijev vodi pregovore sa Rusijom uz posredovanje Nemačke i Francuske, dok je još u junu predlagao da se Moskva isključi iz minskog i „normandijskog“ formata.

​Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašene Luganske i Donjecke Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u zemlji.

Ukrajina za situaciju u Donbasu odgovornom smatra Rusiju, kao jednu od strana sukoba. Međutim, Moskva je više puta isticala da nema nikakve veze s unutrašnjim ukrajinskim sukobom i pozivala Kijev da prekine vojna dejstva.

Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju sukoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala