Turska zahteva povlačenje Haftarovih snaga u Libiji

© Handout .Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedinice Libijske nacionalne armije na čelu sa feldmaršalom Halifom Haftarom, treba da se povuku iz Sirta i Džufre, u protivnom će protiv njih biti pokrenuta vojna operacija, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
„Haftar treba da se povuče iz Sirta i Džufre. To smo preneli ruskoj strani. Sada je u toku priprema za vojnu operaciju u Sirtu, mada još uvek čekamo rešenje za pregovaračkim stolom. Ali ako on (Haftar) ne odstupi, tada će se pokazati ta odlučnost“, rekao je Čavušoglu za televiziju TRT.

Prema njegovim rečima, Turska smatra da je političko rešenje jedino moguće za libijsku krizu.

„Iako se primirje trenutno poštuje, ono ne radi u interesu libijske vlade, pošto se ona boji da Haftar nije iskren. Mislimo da on pokušava da dobije na vremenu i ponovo se pripremi za napad. Libijska vlada smatra da prvo treba da se vide smernice i ako one daju odgovarajuće uslove, pristaće na primirje“, dodao je turski ministar.

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog apasa podržava Turska, a LNA – Egipat.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala