Oštra reagovanja zbog hapšenja naučnog saradnika Vladimira Mentusa

Pratite nas
Institut društvenih nauka i Unesko Katedra za bioetiku za Evropu reagovali su povodom hapšenja i prebijanja člana Instituta dr Vladimira Mentusa.

Mentus je, kako navode mediji, uhapšen ispred Skupštine Srbije, u noći između 11. i 12. jula, bez valjanog pravnog osnova, budući da nije učestvovao u bilo kakvoj nasilnoj akciji protiv policije ili građana, već se samo zatekao na mestu policijske akcije.

Unesko Katedra za bioetiku za Evropu uputila je tim povodom oštar protest nadležnim organima u Srbiji zbog premlaćivanja i hapšenja naučnog saradnika Instituta. 

„Mentus je pretučen, čime su mu povređena osnovna ljudska prava“, ukazuje se u saopštenju.

Oglasio se i direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić, koji je u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić zatražio da se proveri zbog čega je Mentus uhapšen i osuđen po hitnom postupku. Takođe, zamolio ju je da preduzme sve kako bi se učinjeni propusti hitno ispravili.

Direktor instituta, između ostalog, kaže da se na osnovu saopštenja Sociološkog naučnog društva Srbije, koje je obavestilo javnost o hapšenju Mentusa, može zaključiti da je do njega došlo samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije, a da u protestima nije učestvovao, nije bio nasilan i nije ugrožavao delovanje policije, prenosi portal 021.

Bašić navodi i da mu je teško da poveruje da bi Mentus mogao da bude nevaspitan, a kamoli nasilan. 

„Najzad, poslednje što molim je da pred odgovarajućim organima pokrenete postupak u kojem bi se u najkraćem roku utvrdilo da li je bilo još sličnih slučajeva i da ukoliko se utvrdi da slučaj dr Vladimira Mentusa nije usamljen, preduzmete sve kako bi se propusti ispravili i posledice otklonile“, naveo je Bašić. 

Hitno oslobađanje zahteva i Sociološko naučno društvo Srbije, koje traži i da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije.

Ana Brnabić: Mentus priveden zbog vređanja policije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je saradnik Instituta društvenih nauka dr Vladimir Mentus priveden kao osoba koja je vređala policajce koji su tokom protesta ispred Narodne skupštine štitili red i zakon.

Brnabićeva je to rekla na konferenciji za novinare u Palati Srbija, odgovarajući na pitanje novinara šta zna o tom slučaju.

„Priveden je kao osoba koja je vređala policajce koji su tokom protesta ispred Narodne skupštine štitili red i zakon. Sve ostalo je odluka suda. Ja kao izvršna vlast ne mogu ni da se mešam u odluku suda, ni da je komentarišem, niti da utičem na nju, tako da ja nisam prava adresa zašto je sud doneo takvu odluku“, rekla je Brnabićeva, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala