Rekordan broj ljudi na respiratorima: U Srbiji 12 preminulih, 279 novozaraženih /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićRespirator u novoj bolnici na Karaburmi.
Respirator u novoj bolnici na Karaburmi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 279 slučajeva zaraženih virusom korona, a 12 osoba je preminulo. Time je broj umrlih od posledica kovida 19 povećan na 405.

Najnovije podatke objavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare, navodeći da je u poslednja 24 sata testirano 6.915 osoba.

Brnabićeva je, apelujući na građane da poštuju sve epidemiološke mere, rekla da su 154 pacijenta na respiratorima.

„Nažalost, ponovo je jako loš dan po broju preminulih, čak 12 osoba. Na respiratoru je 154 pacijenata i ovim to danas postaje najgori dan od prvog registrovanog slučaja korona virusa u martu“, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare Kriznog štaba, koje se od danas svakodnevno održavaju u 15 sati.

Brnabićeva je navela da je u poslednja 24 sata na teritoriji Srbije zbog korone hospitalizovano 159 osoba. 

Ona je rekla da smo u poslednja četiri dana imali trend smanjenja novoobolelih, dodajući da to nije razlog za optimizam, ali da se nada da će se pokazati da mere daju rezultate.

Brnabićeva je ocenila da će se u nekoliko narednih dana videti i rezultati protesta, različitih javnih okupljanja, proslava u nekim gradovima i da bi moglo da se desi da ponovo dođe do porasta broja zaraženih.

Prema rečima premijerke, u kovid bolnice širom Srbije danas je raspoređeno dodatnih 49 respiratora.

Brnabićeva je navela da je u Opštu bolnicu Valjevo upućeno sedam kliničkih respiratora, Smederevska Palanka dobila je tri respiratora, Požarevac pet, ZC Užice dva, Paraćin pet, Zvezdara dva, KCV 25 respiratora.

„To pokazuje koliko je ozbiljna borba i koliko je teška bolest“, rekla je Brnabićeva.

Najveći broj asimptomatskih pacijenata su tinejdžeri i mladi

Procenat lakših ili asimptomatskih formi bolesti direktno je proporcionalan uzrasnoj strukturi obolelih, odnosno lakša klinička slika beleži se kod mladih osoba i dece, dok najstariji uglavnom imaju težu sliku, izjavio je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović.

Dr Stevanović je rekao da je procenat lakših ili asimptomatskih slučajeva ispod pet odsto kod osoba starijih od 65 godina, koji uz to imaju pridružene hronične bolesti, tako da su oni u najvećem riziku.

Sa druge strane, najveći procenat asimptomatske kliničke slike, više od 40 odsto je kod mlađih, tinejdžera i u dečjem uzrastu, gde su po pravilu slabi simptomi ili ih uopšte nema, rekao je Stevanović, upitan koliki je procenat lakih slučajeva ili bez simptoma.

On je dodao da je 15-20 odsto osoba sa vrlo lakim simptomima ili gotovo bez simptoma, kao i da podaci variraju od populacije, ali i od regiona, preneo je Tanjug.

Primera radi, Stevanović je rekao da je u Beogradu, gde je dosta obolelih u ovom sada talasu, u početku 50 odsto bilo asimptomatskih slučajeva ili sa slabim simptomima, kada je prosek godina obolelih bio 20-25 godina, a kako oboljevaju njihovi roditelji, rodbina starijih, srednjih godina, 50-55 godina, raste broj ozbiljno obolelih, a manje je asimptomatskih slučajeva.

Inače, Krizni štab će od danas redovno obaveštavati javnost o situaciji sa virusom korona, nakon pogoršanja epidemiološke slike u Srbiji.

Svakodnevne konferencije za medije Kriznog štaba održavale su se od 12. marta, a na njima su članovi štaba objavljivali najnovije podatke o epidemiji i odgovarali na pitanja novinara.

Ta praksa trajala je do početka maja, kada su, sa poboljšanjem epidemiološke situacije, redovne konferencije obustavljene.

Inače, podaci o broju zaraženih objavljuju se na sajtu covid.rs, kao i na sajtu Ministarstva zdravlja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala