Ni najrestriktivnije mere nisu isključene: Dr Srđa Janković o epidemiji korone

Pratite nas
Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali da opstaje, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi. On je dodao da postoje aktivna žarišta i da ni najrestriktivnije mere nisu isključene.

„Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju“, rekao je Srđa Janković za TV Prva.

Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za medije kriznog štaba, on ističe da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.

„Postoje aktivna žarišta. Ako kažemo da je pod kontrolom ne želim da kažem ni umirujuću poruku da je situacija skroz popustila, ali ni previše alarmirajuću. Ipak, preterani optimizam nije saveznik, moramo sve mnogo ozbiljno da shvatimo“, rekao je Janković.

On je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

„Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome", rekao je Janković.

Kako je rekao, možemo očekivati još veći udar virusa korona na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga.

„Možda je i ovaj udar ono najgore što nam je virus korona priredio", rekao je Janković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala