Nastavlja se progon sveštenika u Crnoj Gori: Paroh na informativnom razgovoru zbog auto-litije

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija budimljansko-nikšićka Sveštenik ispred Centra bezbednosti u Bijelom Polju
Sveštenik ispred Centra bezbednosti u Bijelom Polju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Centar bezbednosti Bijelo Polje, na informativni razgovor, u svojstvu građanina, pozvan je protojerej-stavrofor Siniša Janković, paroh zatonsko-brzavski i ivanjski zbog auto-litije u tom gradu održane na Petrovdan.

Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, razlog za informativni razgovor je auto-litija, koja je u nedelju, 12. jula krenula iz Berana ka Bijelom Polju, povodom slave grada i bjelopoljskog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, iako pri tom nisu prekršene propisane zdravstvene mere.

Otac Siniša u izjavi datoj službeniku Centra bezbednosti Bijelo Polje navodi da je za auto-litiju, koja se kretala iz Berana ka Bijelom Polju, saznao preko društvenih mreža, te da je i sam, budući svešteno lice, krenuo ka Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, ali je zaustavljen u mestu Rakonje.

Od službenika policije on je tražio pismeno ovlašćenje kojim se od nadležnih organa zabranjuje kretanje, ali isto nije dobio. Sveštenik Janković smatra da je tim činom prekršeno osnovno ljudsko pravo o slobodi kretanja, zagarantovano Ustavom Crne Gore i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i slobode kretanja.

„Prilikom puta od Zatona do Rakonja, saobraćaj se odvijao bez ikakvih problema. Uprava policije koja je bez ikakvih osnova zaustavila kako mene, tako i ostale u koloni, dovela je u opasnost zdravlje i život građana, koji su 15 minuta nakon zaustavljanja od strane policije, izašli iz svojih vozila zbog ugrožavanja slobode kretanja. Uprava policije, u ovom slučaju, je nesavesno obavljala svoju dužnost“, izjavio je otac Siniša.

On dodaje, da su ljudi, koji su samoinicijativno krenuli ka Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, samo želeli da, poštujući mere NKT-a i ne izlazeći iz svojih automobila, obeleže slavu hrama i grada, jer im zbog epidemiološke situacije nije omogućeno da prisustvuju službama. Međutim, ni to im je bilo dozvoljeno, a po mišljenju zatonskog paroha, Siniše, Uprava policije je prekršila Ustav Crne Gore i dovela u pitanje zdravlje građana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala