Najviše priznanje: Srpski vladika odlikovan u Moskvi

© Foto : Podvorje Srpske Crkve u MoskviSrpski vladika Antonije odlikovan u Moskvi
Srpski vladika Antonije odlikovan u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drugi čovek Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarion, koji rukovodi Odeljenjem spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije, odlikovao je srpskog vladiku Antonija medaljom svetitelja Marka Efeskog prvog stepena.

U pitanju je najviše odlikovanje Odeljenja spoljnih crkvenih poslova RPC, koje je episkopu moravičkom Antoniju uručeno u nedelju, prilikom obeležavanja Petrovdana, krsne slave Hrama Svetih apostola Petra i Pavla — podvorja Srpske crkve u Moskvi.

Vladika Antonije je starešina srpskog podvorja, odnosno predstavništva Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Mitropolit Ilarion je ovom prilikom istakao da je vladika Antonije doprineo da se napišu nove stranice zajedničke istorije ruskog i srpskog naroda i da je pokazao veliku brigu oko razvijanja odnosa naše dve crkve.

„Vi ste uspeli da obnovite sve one slavne tradicionalne rusko-srpske odnose, koji su utemeljeni još u periodu pre izbijanja revolucije. Očinska duhovna briga o srpskoj dijaspori na kanonskoj teritoriji Moskovske patrijaršije, kao i neumorni napori Vašeg preosveštenstva usmereni na svestrano razvijanje odnosa između Ruske i Srpske pravoslavne crkve, ispisali su nove stranice u zajedničkoj istoriji naša dva pravoslavna naroda“, naveo je mitropolit Ilarion.

On je, takođe, pohvalio prevodilački autorski rad vladike Antonija, koji je doprineo bližem upoznavanju duhovnih vrednosti pravoslavnog srpskog naroda.

„Učinili ste mnogo i kada je u pitanju očuvanje, ali i unapređenje drevne tradicije obrazovanja srpskih studenata u ruskim duhovnim školama, za koju se vežu i imena Prepodobnih Simeona Dajbabskog i Sevastijana Džeksonskog, Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog i Svetog Mardarija Uskokovića, ali i mnogih drugih Srba svetitelja, koji su se obrazovali na tlu Rusije“, naglasio je mitropolit Ilarion.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala